Валентин Ганев 400 пъти в ритъма на "Контрабасът"

Моноспектакълът по пиесата на Патрик Зюскинд е най-дълго играното представление в Народния театър

Култура
11:11 - 10 Ноември 2022
2709
Валентин Ганев 400 пъти в ритъма на "Контрабасът"

Актьорът Валентин Ганев ще изиграе на 13 ноември за 400-ен път емблематичния си моноспектакъл "Контрабасът" в Народния театър. "Контрабасът", създаден по прочутия текст на Патрик Зюскинд и под режисурата на проф. Пламен Марков, с право е наричан и от зрителите, и от критиците, един от най-добрите моноспектакли на родния Бродуей, и заслужено е носител на множество национални театрални награди и е участвал в повече от 15 фестивала.

"Контрабасът“ е най-дългогодишното представление в репертоара на Народния театър.

За емоционалното си и вдъхновено превъплъщение на сцената Валентин Ганев е носител на награди "Аскеер" и "Икар", както и на Първа награда за мъжка роля на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Пламен Марков пък бе удостоен с Първа награда за режисура на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца и с "Икар" за режисура. Моноспектакълът е отличен и с призове за сценография за Невена Белева.

Актьорът Валентин Ганев и режисьорът Пламен Марков след юбилейното представление номер 300

Валентин Ганев, смятан за един от аристократите на родната театрална сцена, е играл на сцените на Лондон, Бостън, Ню Йорк, Москва, Белград, Скопие. Още с премиерата на 10 януари 2011 г. критиката оценява виртуозността на режисирания от проф. Пламен Марков спектакъл и изключителното майсторство на Валентин Ганев и го определя като истинско театрално събитие.

Героят на Зюскинд е музикант, влюбен в млада оперна дива. Проблемът му е, че макар и да обича своя контрабас, той е отчаян от неговата незабележимост в оркестъра. Затворен сам в клаустрофобичното пространство на музикалната си стая, той ту се идентифицира със своя инструмент, ту се разграничава, като някъде в движението между двата полюса търси и да намери себе си. Търси го по начин парадоксален и комичен.

Пиесата е богата и разнообразна партитура за солист и контрабас, а човек и инструмент, за актьор и предмет. Валентин Ганев „просвирва” тази сложна партия с неочаквани нюанси и обертонове.

Юбилейният 400-ен спектакъл на "Контрабасът" ще се играе на 13 ноември, неделя, от 19,30 часа на сцена "Апостол Карамитев" в Народния театър.