Валери Симеонов: Държавната петролна компания ще сложи край на монопола на "Лукойл"

Комисията по хазарта е купена през последните 30 години от Васил Божков, твърди бившият вицепремиер

Политика
19:23 - 23 Май 2020
1444
Валери Симеонов: Държавната петролна компания ще сложи край на монопола на "Лукойл"

Проектът на Министерството на финансите за Държавна петролна компания би сложил край на монопола на руската компания "Лукойл" у нас. Това мнение изрази Валери Симеонов в предаването “Офанзива с Любо Огнянов“.

“Битката срещу монопола на "Лукойл" и на данъчните складове я водя още преди да вляза в политиката. Този гигант е на практика безконтролен и безнадзорен“, казва Симеонов. “Вторият голям монополист е "Лукойл-България" с управител Валентин Златев - фирмата, която държи целия нефтопровод от рафинерията в Бургас до София и дори до границата ни със Сърбия“.

Народният представител е убеден, че с Държавната петролна компания ще постави конкурентна основа за предлагането на нефтени продукти на българския пазар. “Около 80% от всички петролно продукти - нефт и бензин, се държи от една фирма. Затова беше необходимо разделението в закона на отделни данъчни складове“, казва още Симеонов. “ГЕРБ и Министерството на финансите основно предложиха този законопроект, който ние ще подкрепим с две ръце“.

Бившият вицепремиер е категоричен, че Комисията по хазарта е била купена и то не само в сегашния си състав, но и през изминалите десетилетия. “Комисията по хазарта продължавам да твърдя, че е или е била купена, или е работила под натиск, не само в последния си състав, а десетилетия наред“, коментира Валери Симеонов. “Бяха публикувани годишни балансови отчети, в които цифрите са изтрити умишлено в таблицата с приходите и разходите. Една такива отчети трябва да направят впечатление, както на Комисията по хазарта, така и на Сметната палата и Министерството на финансите. Тези отчети обаче са минавали година след година безпроблемно. Категоричен съм, че престъпната схема на Божков е съществувала със знанието на някои държавни институции и служители“.

По отношение на мярката за намалено ДДС в туризма Симеонов потвърди, че става дума за временна мярка с давност 2021 г. и подчерта, че макар да разбира протеста на финансовия министър Владислав Горанов, той е убеден, че правилното решение сега е правителството да се съобрази с форсмажорните обстоятелства, а не да държа строго на коалиционното споразумение за непокътната данъчна система.