Валери Симеонов иска да „кастрира” закон

Промените в Закона за авторското право превръщали КРС и Министерството на културата в репресивни органи

Общество
14:16 - 27 Март 2019 (обновена)
2317
Валери Симеонов иска да „кастрира” закон

Промените в Закона за авторското право и сродните му права подлежат на кастриране, за да се превърнат в работно добиче. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по Закона за авторското право и сродните му права, съобщава Агенция „Фокус“.

В началото на своето изказване Валери Симеонов декларира конфликт на интереси от 1992 г. „По принцип ще подкрепим на първо четене този законопроект, но имаме много сериозни забележки по отношение на текстовете. Има огромен риск този законопроект да превърне Комисията за регулиране на съобщенията и Министерство на културата в репресивни органи спрямо всички, които по някакъв начин са нарушили договорите си или не са сключили договори с големите телевизии. Той разкритикува и заложените в текста автоматизираните средства за контрол, които се използват без да изискват съгласие.

„Кажете ми как ще стане това? Взимат апаратчето, не искат съгласието на съответния абонат, разбиват вратата, оставят го на кабела на телевизора“, заяви още Симеонов.

По-рано парламентът прие промени в Закона за авторското право и сродните му права на първо четене. Вносител на промените е Министерският съвет. Целта на измененията е да се въведат технологични решения за дистанционен мониторинг на съдържанието, доставяно от платформените оператори до домовете на техните абонати.

Според вносителя с приемането на мерките ще се противодейства на нерегламентираното използване на телевизионно съдържание, което се отразява върху формирането на цените за краен потребител и затруднява функционирането на пазарите в условията на лоялна конкуренция.

С промените се създава правна възможност на длъжностните лица към Министерството на културата, които упражняват контрол по спазване на авторските и сродни права, да използват автоматизирани средства за контрол, чрез които да установяват нарушенията дистанционно.