Валери Йорданов твърдо решен да изиграе "Караконджул"

Актьорът лежи в Ендокринологията в София от няколко дни

Култура
16:48 - 11 Декември 2022
2087
Валери Йорданов твърдо решен да изиграе "Караконджул"

Актьорът Валери Йорданов, обявил се в яростна защита за Александър Морфов, от няколко дни лежи в Клиниката по ендокринология, която се намира в сградата на “Майчин дом”.

Йорданов острига демонстративно косата си и пусна подписка в защита на Морфов. От преживения стрес и напрежение Йорданов, който е диабетик, вдига кръвната захар до опасни стойности.

В спектакъла “Хъшове” на режисьора Александър Морфов Валери играе ролята на Бръчков. Може би знаете, че в този образ Иван Вазов вгражда собствени черти и характеристики. Актьорът няма дубльор в представлението и заради болестта му във вторник то беше отложено.

Валери Йорданов е роден на 22 февруари 1974 г. в София, но израства в плевенското село Горник. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов.

Има една впечатляваща история между студента Йорданов и Мастера:

“През 1993 г. изпаднах в страшна криза: душевна, финансова, любовна... - разказва Валери. - Реших да се откажа от НАТФИЗ. Отидох при Мастера, благодарих му за всичко и му казах, че напускам. Той сложи ръка на рамото, прегърна ме и каза:

- Виж сега, мойто момче. Отиваш си в къщи, взимаш си раничката и заминаваш в планината. И там на спокойствие трябва да вземеш това важно решение. Сам!

След няколко дни отивам в академията и надниквам в стаята, където колегите ми репетираха:

- Може ли?

Мастера хвърля един поглед към мен и най-небрежно ми казва:

- Айде влизай бе, ку.е, и не ми губи времето...”

Валери Йорданов тренира бокс и кикбокс, плуване, яздене, стрелба. Професионален ловец. Свири на китара, хоби му е въздушната акробатика.

Той няма харизмата на Ламбо, осанката на Апостол Карамитев или йерихонския глас на Стефан Гецов. Но има талант, който кара режисьорите често да го ангажират в театралните си постановки или във филмите си.

Снимал се е в около 45 филми и сериали, по-известни от които са “Хайка за вълци”, “Хъшове”, “Откраднати очи”, “Раци”, “Воевода” и др. Изключително успешен е филмът “Емигранти” на режисьора Людмил Тодоров.

На Международния “София филм фест” през 2003 г. “Емигранти” печели награда на публиката за най-популярен български игрален филм и Специалната награда на ФИПРЕССИ за изпълнителите на трите главни мъжки роли - Деян Донков, Иван Радоев и Валери Йорданов.

“Емигранти” получава и Голямата награда “Златна роза” във Варна през 2002 г. - “за хуманноста на посланието и талантливо пресъздадения свят на младите и техните проблеми”. Тримата актьори са отличени със “Златна роза” за най-добра мъжка роля.

През 2011 г. написва сценарий за филм, който кръщава “Кецове”. Режисира го заедно с Иван Владимиров.

Не влага нищо особено като смисъл в заглавието. В деня, в който сяда да запише идеята за бъдещия филм, си купува кецове. “Рядко купувам нещо за себе си - казва Валери. - Може би, ако има някакъв символ, той е дошъл от тая покупка. По-късно открих няколко жаргонни израза от английски, свързани с кецове, които, казани на улицата, пасват идеално с героите на филма. To sneak out и Sneaks. Изнизвам се, измъквам се и горе-долу съм добре, не ми пука.”

Героите във филма са шестима младежи, които бягат от агресията на града и личните си проблеми и се усамотяват на отдалечен плаж на Черноморието. Сред девствената природа те намират временен рай и жадуваната свобода. Пресъздават чувствата, възгледите и вълненията, свързани с приятелството и любовта, на новото поколение. Това е филм за младите - такива, каквито са. Щури, плътни и мислещи. Хора, които не се отказват. Тук и сега. Авторите на филма го определят като романтичен екшън.

На 17 август 2009 г. е първият снимачен ден на “Кецове”.

На 29 май 2010 г. край сервиз за гуми в Горни Богров Валери Йорданов удря с джипа си “Муцибуши” двама мъже.

На 21 юни 2010 г. на церемония в НДК Валери Йорданов е обявен за най-добър киноактьор за 2009 г. - за участието си в телевизионния сериал “Хъшове” и филма “Раци” на Иван Черкелов. Посвещава наградата си на мъжете, които е ударил с джипа си.