Валиева „хванала“ допинга от лекарство на дядо си

Тийнейджърката ще участва в индивидуалната надпревара, която вече започна

Спорт
13:37 - 15 Февруари 2022
5133
Валиева „хванала“ допинга от лекарство на дядо си

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева е заявила на допинг изслушването си на Зимните олимпийски игри, че е дала положителен тест заради „заразяване“ от лекарство за дядо й, сподели член на Международния олимпийски комитет.

„Не присъствах на изслушването, но аргументът й беше, че това заразяване, което станало с продукт, взиман от дядо й“, каза адвокатът Денис Освалд пред журналисти след брифинг на МОК в Пекин. Руски медии споделиха, че Валиева пила от същата чаша, която ползвал дядо й, който има проблеми със сърцето.

Тийнейджърката ще участва в индивидуалната надпревара, която вече започна, след като Спортният арбитражен съд (КАС) присъди, че 15-годишната фигуристка може да участва независимо от положителната си допинг проба.

Тя даде положителен тест през декември за триметазидин – лекарство, използвано за лечение на ангина, но забранено от Международната антидопингова агенция (УАДА), защото може да повиши ефикасността на кръвния приток и да подпомогне издръжливостта.

Освалд, адвокат, който надзирава санкциите на МОК, произтичащи от масовия допинг скандал с Русия на Игрите в Сочи през 2014, каза, че субстанцията не е такава, която момиче на възрастта на Валиева би приело.