Външни министри нищиха иранската ядрена сделка

Страните обсъдиха перспективите за диалог между Вашингтон и Техеран

Новини
10:58 - 31 Август 2019
2021
Външни министри нищиха иранската ядрена сделка

Страните от ЕС разчитат на желанието за диалог между Вашингтон и Техеран и искат да избегнат всяка инициатива, която може да навреди на това, заяви германският външен министър Хайко Мааас след среща с колегите си от Великобритания Доминик Рааб и от Франция Жан-Ив Льо Дриан, състояла се в Хелзинки, предаде Франс прес.

Трите страни, подписали ядрената сделка с Техеран през 2015 г., искат да използват импулса от срещата на върха на Г-7 в Биариц, по време на която президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази желание да говори с Иран, обясни Маас. "Нашият приоритет е да улесним диалога между САЩ и Иран", подчерта той. "След срещата на върха в Биариц ние всички сме на мнение, че съществува желание за диалог между двете страни и че трябва да се възползваме от това", допълни той.

Доминик Рааб пък припомни, че иранското ядрено споразумение е единственото, което пречи на Иран да се снабди с ядрено оръжие. Той допълни, че трите европейски страни по договора ще продължат да работят заедно, за да насърчат Иран да го спазва в неговата цялост.

Хайко Маас каза още, че на срещата на външните министри от ЕС в Хелзинки е била спомената и темата за европейска мисия за наблюдение на корабите в Ормузкия проток, но тя е получила малка подкрепа. Великобритания се присъедини към американската операция за защита на търговското корабоплаване в Персийския залив, по-специално в Ормузкия проток, но редица европейски страни изразиха резерви спрямо тази иницатива, опасявайки се, че засилено военноморско присъствие в района само ще направи ситуацията още по-напрегната.