Външно: Няма човешки ресурс за всички секции в чужбина

Политика
14:55 - 21 Юни 2021
964
Външно: Няма човешки ресурс за всички секции в чужбина

Има проблем с осигуряването на човешкия ресурс за изборите в чужбина. Оказва се, че и много българи искат да гласуват от екзотични курорти и гръцки острови. Това стана ясно на брифинг на Външно министерство, на който бе изнесена подробна информация за това каква ще бъде организацията на изборите зад граница на 11 юли.

"Сериозна задача е осигуряването на човешкия ресурс за изборите в чужбина", каза Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ "Избори", цитиран от "Дир.бг". 

"ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се провеждат избори, и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните цифри малко се разминават, но това е технически въпрос, който в следващите дни ще бъде изчистен", коментира още Кондов.

"Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в МС, го направихме на база 800 секции. Познали сме бройката. Изглеждат много. Това представлява една сериозна задача пред нас - логистична, организационна. Особено много ни притеснява въпросът с човешките ресурси. В МВнР, което се занимава и с други дейности, то трябва да се отдели и човешки ресурс, който да се занимава с изборите. Мисля, че ще се справим", добави той.

"При анализа на секциите след решението на ЦИК се повдигнаха няколко въпроса. Първият е автоматично отваряне секции от последните 5 години. На някои места просто няма български общности. Надявам се през следващи години да има гъвкавост, сега има секции, които по закон ще трябва да открием. Вторият въпрос е за секциите, които се разкриват на някои курортни места.

Ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, Доминикана. Това ни затруднява, ще трябва да изпратим членовете на комисиите, това е сериозна логистична задача. Ако на такива места гласуват 100 души, есента на президентските избори ще трябва автоматично да отворим секции там, а сезонът ще е свършил. Големият брой секции създава проблеми с връщането на изборните книжа. Трябва да изпратим куриер - дипломатически, ще ги пренася в ръчния си багаж, така е по закон", поясни още Кондов.

"Очевидно нашите граждани, които са планирали своите почивки, са изпратили декларации, и са събрани необходимите 40 заявления за гласуване, така че ние ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, където няма българска общност. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявления", коментира още Кондов.