Външно: Пътуване до Италия - само в краен случай!

Хората да се въздържат от посещения на публични мероприятия, съветват от министерството

Общество
21:50 - 24 Февруари 2020
4381
Външно: Пътуване до Италия - само в краен случай!

Българските граждани, които пребивават или пътуват до Италия, да ходят в районите, където е установена зараза от новия коронавирус “Ковид - 19” само в краен случай. Това препоръчаха от Министерство на външните работи. За момента няма данни за заразени с коронавивуса “Ковид-19” български граждани в Китай и в Италия.

Гражданите да се въздържат от посещения на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, съветват от министерството. Препоръчва се още да се спазват мерките за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена, да се избягва пряк контакт с непознати.

Досега няма сигнали за български граждани, живеещи в италианските области Ломбардия и Венето, които да са заразени с коронавируса “Ковид-19”. Това каза за “24 часа” генералният консул на България в Милано Таня Димитрова. В посолството ни в Рим и в генералното ни консулство в Милано не са получавани сигнали за заболели българи или сигнали от наши сънародници за съдействие във връзка с ограниченията в рамките на карантината в някои градове. На спешния телефон на консулството ни в Милано пък са постъпили две обаждания от наши сънародници с молба за препоръки.

В най-тежко засегнатата от заразата провинция Лоди (област Ломбардия) са официално регистрирани, че живеят 313 български граждани. Официалният брой българи в областите Ломбардия, Венето и Пиемонт е над 15 000 според генералния консул. Димитрова съобщи, че в консулството са получили много обаждания на български родители, които възнамеряват да приберат децата си, учещи в университетите на Ломбардия. Няма обаче точна информация какъв е броят на българските студенти там. Знае се само, че в Католическия университет на Милано има над 100 български студенти.

Жертвите в Италия станаха шест вчера и с 219 заразени тя стана третата най-пострадала от коронавируса страна в света след Китай (над 77 000 заразени) и Южна Корея (над 830).

Италия постави под карантина над 50 000 души, живеещи в 11 общини в областите Ломбардия и Венето. В богатата Ломбардия е в сила и заповед за затваряне на училищата. В Милано затвориха и службите на прокуратурата.

Шестата жертва на новия вирус стана 80-годишен пациент от Кастильоне д’Ада в миланска болница. Той постъпил в болницата в град Лоди в четвъртък заради инфаркт. Същия ден там се намирал и известният като пациент номер 1 на Италия – 38-годишен мъж от Кодоньо. Получилият инфаркт италианец бил третиран за заболяването си, но след като се оказало, че е заразен и с коронавирус, бил преместен в Милано, където починал. Само час преди шестата жертва в болницата на Бреша почина онкологично болна пациентка от град Крема. И за нея се оказа, че е заразена с коронавирус. Четвъртият починал беше 88-годишен мъж от Казеле Ланди, за когото не е ясно дали е имал други заболявания. Третият починал от коронавирус беше 84-годишен мъж, лекуван в болницата на Бреша за други заболявания.

Само в богатата Ломбардия има 172 случая на заразени. Автобус с пътници от Милано за Франция, беше спрян в град Лион, южната част на страната. Това станало, след като пътничка се обадила на полицията, разтревожена заради силната кашлица на шофьора. Той и един от пътниците били откарани в болница за тест за коронавирус. Италиански туристи, пътуващи със самолет за остров Мавриций, били спрени на летището, където им предложили да се върнат обратно в Италия, или да изкарат 14 дни карантина в болница.

Според италианските власти най-вероятно земеделец от село във Венето, който посещавал редовно бар във Во, е пренесъл заразата от Ломбардия. Заради вируса Джорджо Армани представи пред празна зала колекцията си за сезона есен/зима 2020-2021 г. на Седмицата на модата в Милано. Дизайнерът обясни решението си с мерките на правителството за избягване на събиранията на хора. “Лаура Биаджоти” също представи колекцията си без публика. 

В Италия бе преустановено спирането на влаковете в градовете под карантина, където са регистрирани случаи на заразени хора - малките общини около град Лоди, Ломбардия: Кодоньо, Казалпустерленго, Малео Кастильоне д‘Ада, Теранова дей Пасерини, Сомаля, Сан Фиорано и Сесто Кремонезе. В тези населени места е забранено напускането или посещението на външни лица.

Гърция свика извънредно заседание заради вируса. Епидемиолози предупредиха, че е само въпрос на време в Гърция да бъде регистриран случай на заразяване. Ирак, Кувейт и Бахрейн съобщиха за първи случаи на коронавирус, като всички заразени са били в съседен Иран. С 12 жертви досега Иран стана страната с най-голям брой на потвърдените смъртни случаи от вируса извън Китай. Общо са засегнати 33 държави.