Външно пред Lupa.bg: Габриел предложи Кунева за шеф в ПАСЕ

Гласуването в Асамблеята ще се проведе през януари 2024 г., съобщават от ведомството

Актуални новини
17:15 - 30 Ноември 2023
5486
Външно пред Lupa.bg: Габриел предложи Кунева за шеф в ПАСЕ

Както Lupa.bg посочи преди два дни, кандидатурата на Меглена Кунева за шеф в ПАСЕ е била издигната от Мария Габриел. Това стана ясно от отговора на Външно министерство на нашето запитване.

„Кандидатурата на Меглена Кунева за Комисар на Съвета на Европа по правата на човека бе предложена от заместник министър-председателя и министър на външните работи г-жа Мария Габриел, на Генералния секретар на Съвета на Европа г-жа Мария Пейчинович-Бурич в съответствие с обичайната практика за издигане на национални кандидатури за органи, заседаващи по правата на човека”, пишат до Lupa.bg от ведомството.

От Външно подчертават, че кандидатурата отговаря напълно на изискванията за заемане на съответния пост, свързани със специфичен професионален опит и уточняват, че процедурата за избор на Комисар на Съвета на Европа по правата на човека протича на два етапа:

„На първия Комитетът на министрите на Съвета на Европа, след изслушване, одобрява кратък списък с трима кандидати, който изпраща на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Окончателният избор принадлежи на ПАСЕ и се основава на проведено гласуване.

На 21 ноември т.г. Комитетът на министрите изслуша кандидатите (общо седем) и одобри трима, които бяха включени в краткия списък. Сред тях бе и българският кандидат – г-жа Меглена Кунева”.

В заключение от Външно министерство уведомяват, че се очаква гласуването в ПАСЕ да се проведе през първата част от годишната сесия на Асамблеята през месец януари 2024 г.

От дипломатическото ведомство обаче не дават отговор на въпросите решението за номинацията на Меглена Кунева минало ли е на обсъждане през Министерски съвет, одобрено ли е от министър-председателя Николай Денков и консултирано ли е с партньорите в (не)коалицията. 

Остава да виси и въпросът имало ли е въобще конкурс за тази кандидатура, други лица обсъждани ли са и как се е стигнало до името на Меглена Кунева.