Външно призова македонските политици да се въздържат от изблици

Политика
21:49 - 17 Януари 2023
3398
Външно призова македонските политици да се въздържат от изблици

Министерството на външните работи потвърждава позицията си, че политиците и обществениците от Северна Македония имат отговорна роля за развитие на добросъседските отношение между двете страни.

Припомням, че Република Северна Македония протестира заради речи на български политици на панихидата в памет на Мара Бунева в Скопие тази събота.

Повод за реакцията на Скопие бяха изявленията на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов и евродепутата Ангел Джамбазки.

От министерството на външните работи на Република Северна Македония обявиха, че следят внимателно изявленията на: "някои маргинални политически фигури от България, чиито провокации продължават, без да бъдат отчетени усилията, които двете страни полагат за поддържане на сътрудничество и позитивния дух в двустранните отношения".   

В своя позиция тази вечер от българското външно министерство определят като абсолютно неприемливи публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна. Те не представляват официалната позиция на българската държава.

Честванията на общи исторически събития и личности, като например годишнината от смъртта на Мара Бунева, трябва да водят до укрепване на доверието и добросъседството, се посочва в позицията на външното ни министерство.

От там обаче напомнят, че не по-малко опасни за двустранните отношения са призивите на маргинални партии в Северна Македония срещу български политици и общественици, които са ангажирани със защита правата на българите в Северна Македония и проекти за сближаване на хората между двете страни. Добросъседските отношения със Скопие ще бъдат изградени чрез диалог, а не чрез забрани, се казва още в позицията на българското външно министерство.