Външно вика посланика на Скопие заради пребития българин

Властите в Северна Македония трябва да предприемат ефективни мерки срещу омразата към българите, зоват от МВнР

Политика
13:09 - 20 Януари 2023
1929
Външно вика посланика на Скопие заради пребития българин

Властите в Северна Македония трябва да предприемат незабавни и ефективни мерки за борба с престъпленията от омраза срещу българите, призовават от МВнР.

В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще й бъде връчена протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид.

На 19 януари 2023 г. гражданинът е бил нападнат, при което са му нанесен тежки физически наранявания. Той е настанен в болнично заведение, съобщават от МВнР.

Министърът на външните работи на България Николай Милков проведе телефонен разговор с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти. Временно управляващият Генералното консулство на Република България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с пострадалия гражданин и са изпратени в Охрид.