Въпрос на Lupa.bg: Ще използва ли убиецът от "Соло" трусовете в Прокуратурата?

Двойният килър Илиян Тодоров е в килия в Узбекистан, където бе спипан с фалшив паспорт

Общество
14:50 - 23 Май 2023
5872
Въпрос на Lupa.bg: Ще използва ли убиецът от "Соло" трусовете в Прокуратурата?

Убиецът от "Соло" Илиян Тодоров продължава да си седи в килията в Узбекистан, а сегашните скандали на върха на Прокуратурата между Иван Гешев и Борислав Сарафов водят до там, че никой не изисква двойният убиец да бъде върнат у нас. 

Проверка на Lupa.bg показа, че има едно отправено искане, но развитие по него няма. Юристи твърдят, че в такава ситуация, родните служби трябва периодично да изпращат под формата на документ желанието си за екстрадация на двойния убиец. 

Едва ли обаче на Гешев и Сарафов им е до това, предвид политическите сценарии и кавги, в които се забъркаха най-висшите ни обвинители. Темата "убиец Соло" вече не е актуална, ще използва ли Илиян Тодоров този момент?

"Прокурорите поеха сериозен ангажимент, че когато има някакво развитие там - ще бъда веднага информиран какво се случва", каза преди около месец пред lupa.bg Михаил Въжаров, баща на убития хокеист Кирил. 

Прокурорите са категорични, че когато Илиян Тодоров бъде върнат, той веднага ще е настанен да излежава присъдата си, но кога ще се случи това? 

Двойното убийство пред дискотека „Соло“, която се намира на метри от Съдебната палата, бе извършено на 18 април 2009 г. Тогава след скандал с нож бяха наръгани Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров, които починаха. Техен приятел също бе нападнат, но оцеля.

По случаят бе задържан Илиян Тодоров от Перник. Окончателната присъда на Тодоров бе потвърдена от ВКС в края на 2013 г.

Той обаче избяга от България, за да не излежи доживотната си присъда. Тогава му помогна съдия Румяна Ченалова, на която по-късно й беше образувано досъдебно производство. След време тя започва да работи като адвокат.

В последствие Илиян беше публикувал клипове в интернет, с които отричаше да е замесен в двойното убийство. Така и обаче не бе открит точно къде се укрива. Той бе обявен за издирване от Интерпол с червена бюлетина. 

Наскоро беше спипан в Узбекистан с фалшив документ. Двойният убиец да бъде доведен час по-скоро в София и да си излежи присъдата се надяват близките на погубените млади момчета.