Варицела тръшна политик антиваксър в Италия

Преди дни кабинетът въведе правилото “няма ваксина, няма училище”

Новини
08:31 - 20 Март 2019
1638
Варицела тръшна политик антиваксър в Италия

Високопоставен член на крайно дясната партия на Матео Салвини, който е открит критик на правилата за задължителната ваксинация в Италия, е лекуван в болница след заразяване с варицела, пише английската преса. 

Масимилиано Федрига е губернатор на административния район Фриули – Венеция Джулия в Североизточна Италия от миналата година, а преди това е бил шеф на групата на крайнодясната партия “Лигата” в камарата на депутатите в  парламента.

“Благодаря на всички, добре съм, възстановявам се у дома”, написа в социалните мрежи политикът след освобождаването му от болницата.

Федрига е активен противник на решението на Италия да въведе задължителни детски ваксини срещу 12 заболявания, включително варицела. Той обяснява, че не е противник на ваксинациите, а на насилственото им налагане.

Преди седмица италианското правителство въведе правилото “няма ваксина, няма училище”. Децата до 6 години без ваксини за варицела, морбили, заушка, рубеола и полиомиелит могат да бъдат изключени от ясла и детска градина. По-големите няма да бъдат гонени от училище, но родителите им трябва да докажат документално, че децата са ваксинирани. В противен случай ги грози глоба до 500 евро.