Варна - като след бомбандировка (СНИМКИ)

Кметът Благомир Коцев обяви частично бедствено положение

Новини
14:05 - 12 Септември 2024
2520
Варна - като след бомбандировка (СНИМКИ)

Близо два дни след обилните дъждове във Варна положението остава тежко, особено в инфраструктурата. Морската ни столица прилича повече на част от войната между Русия и Украйна, отколкото на един от красивите ни градове.

Пороите навредиха доста на различните настилки, а общината още не може да се справи с проблемите. Нанесени са значителните вреди на пътната инфраструктура и имуществото, а това е причината кметът на Варна Благомир Коцев да издаде заповед, с която обявява частично бедствено положение за район „Приморски“.

Разбира се, има и още засегнати места, едни от които са "Траката" и "Бриз", където улиците са в окаяно състояние.

За овладяване на кризисното положение и причинените вреди от проливните дъждове постъпилите сигнали ще се разпределят по компетентност за отстраняване и ограничаване на щетите, ще се определят работни екипи за огледи на място на подадените сигнали и ще се мобилизират всички звена, органи и ресурси за отстраняване на последиците.

"Това е Бриз! Започнахме да прилагаме уличната регулация по основни улици там, за да можем да им направим основен ремонт, но от всяка пета къща скочиха съседи да обясняват, че не искат да си местят оградите. Това спира общината да може да проектира нормални улици. Без нормални габарити на улиците, няма как да започнем изграждане на нови улици, защото не отговарят на никакви законови изисквания.

Запълване на дупки очевидно не е възможно и става това, което се вижда на снимката. Омагьосан кръг, който ще се отпуши единствено когато всички осъзнаем, че за да имаме нормални улици, трябва да отстъпим от имотите си в полза на обществената инфраструктура.

Дотогава ще водим безсмислени битки с всеки, който отказва да се отдръпне, но това ще отнеме време. За съжаление това е положението от години. Нужно е осъзнаване и повече диалог, което вече го правим, но ще отнеме време, тъй като половин Варна се е разраствала към вилните зони, където само допреди 10 години бяха генгерлици без улична регулация, а сега за квартали.

Оказахме се в заварено положение с квартали без елементарна инфраструктура. Все от някъде трябва да се започне. Готови сме с улица "Сирма Войвода" като пилотна, но пак има несъгласни живущи, оправда се кметът Коцев под пост в социалната мрежа, където народното недоволство се изливаше в изобилие.