Върви ли алъш - вериш в БСП за министерски постове в кабинет " Габриел "?

Петър Витанов потвърди слуховете за задкулисни преговори, Станишев отправи остро предупреждение към Нинова

Общество
13:00 - 12 Май 2023 (обновена)
4919
Върви ли алъш-вериш в БСП за министерски постове в кабинет "Габриел"?

Влезе ли в управлението под каквато и да е форма, няма начин БСП да не се превърне в резервната му гума при 9% подкрепа от избирателите. За това предупреди в поредната гореща фаза от преговорите за редовен кабинет бившият премиер и настоящ евродепутат Сергей Станишев на форум за прогресивните леви политики. Конференцията събра близо 500 гости от цялото ляво политическо семейство- не само у нас, но и в ЕС. 

Пред журналистите колегата му в ЕП Елена Йончева пък защити гласуването за единното приемане на Истанбулската конвенция и на критиките у нас отговори, че България ще приеме единствено онова, което е определил Конституционният съд. 

"Става въпрос единствено с частта за насилието над жените. България има проблем с насилието над жените", категорична бе Йончева.

"Това е директива, не регламент", напомни журналистът. И тя, и Станишев са убедени, че джендър обвиненията срещу тях и стрелите от "Позитано 20" са напълно безпочвени и изкуствено поставени.

Според Петър Витанов, който бе изключен от БСП, но остана ръководител на делегацията на левицата в ЕП, редовно правителство е най-добрият вариант за България, но в така създалата конфигурация участие на Столетницата във властта може да се окаже пагубно. И намекна, че да, на "Позитано" 20 се водят пазарлъци за министерски постове. 2 или 3 кресла, уточни Витанов.

А междувременно Нинова отрече да има задкулисни преговори, а още по-малко - тя да е министър в кабинет "Габриел". 

Иначе Станишев даде положителна оценка за фигурата на проектопремиерката Мария Габриел в ролята й на еврокомисар. 

Според него синхронизираното искане на главата на главния прокурор Иван Гешев се дължи на опита на ГЕРБ да сближи позиции с Продължаваме промяната. 

А Йончева е категорична - само международно разследване може да установи истината за предполагаемия атентат срещу обвинител номер 1. 

Снимка: Агнес Методиева