Васил Михайлов: Съкрушен съм от загубата на сина си, само театърът ме държи!

Изповеди
15:45 - 20 Януари 2020
62086
Васил Михайлов: Съкрушен съм от загубата на сина си, само театърът ме държи!

Легендарният актьор Васил Михайлов се върна във Военния театър след загубата на сина си Александър и тръгна на турне с трупата, към която принадлежи над 40 години, научи Lupa.bg.

Журналистът Александър Михайлов почина на 30 септември 2019 г. 55-годишна възраст след тежко онкологично заболяване. Това се случи по-малко от два месеца, след като се роди внучката му Леа. Той бе дългогодишен водещ на предавания за култура в програма "Христо Ботев", куклен режисьор, автор на детски пиеси и един от запомнящите се гласове на Българското национално радио.

Макар че публично не сподели за скръбта си Капитан Петко войвода бил напълно сломен от загубата. 81-годишният артист се затворил вкъщи и известно време не искал да се вижда с никого.

"Съкрушен съм!", казвал през сълзи на колегите и на приятелите си големият актьор. Въпреки че самият Васил Михайлов е много болен и вече не може да ходи сам, той уверил колегите от Театър "Българска армия", че ще продължи да играе, защото само сцената и срещите с публиката го държат.

Актьорът има главна роля в четири постановки на Военния театър - "Завещанието на целомъдрения женкар”, "Да разлаем кучетата", "Железният светилник" и "Енигматични вариации". Васил Михайлов се е съгласил и да пътува по турнета, за да може поне за малко да забрави мъката си.

По-паметливи в арт средите припомнят, че преди време баща и син дълго време не си говориха заради любовните забежки на актьора. Легенди се носят за романтичните авантюри на Васил Михайлов, когото мнозина определят за Дон Жуан. През 2011 г. под сурдинка се шушукаше, че войводата се е изнесъл от дома на съпругата си Гергана Михайлова, за да заживее с любовница. Именно този факт накарал синът на екранния Петко войвода да се саморазправи с неверния си баща след едно представление на двамата прелюбодейци. Гръмовната баталия между баща и син се случва пред публика.

Една вечер Сашо Михайлов причаква баща си след представление на служебния вход на Военния театър. Първа от гримьорната се показва любовницата му. Александър налетял на изгората на баща си със солени псувни. Точно в този момент се появил Михайлов-старши и озаптил сина си. Войводата отпратил гневно сина и му казал повече да не се мярка пред очите му.

Цялата случка се разиграла пред очите на колеги на актьорите и персонала на театъра. Дълго време баща и син не си проговорили. В крайна сметка Васил Михайлов се върна при жена си и се помири със сина си. "Сложните отношения в семейството много тежаха на Васил. Добре, че се сдобри със сина си. Иначе нямаше никога да си прости, че е погребал Сашо, без да си простят", коментират в арт средите.