Васил Терзиев назначи одит на "Центъра за градска мобилност"

Очаква се проверката да приключи след 45 календарни дни

Топ
18:02 - 31 Януари 2024
3190
Васил Терзиев назначи одит на "Центъра за градска мобилност"

Кметът на София Васил Терзиев възложи вътрешен одит на "Центъра за градска мобилност" ЕАД.  Това е дружеството, което отговаря за синя и зелена зона, за транспортните системи, организацията, контрола и финансирането на обществения транспорт и превозните документи. 

"Икономическата стабилност и ефективност на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) имат пряка връзка с качеството на транспортната услуга за всеки софиянец. Важни са и за условията на работещите в градския транспорт както и отговорното управление на обществения ресурс. Ето защо възложих вътрешен одит на дейността на ЦГМ", написа Терзиев във фейсбук. 

За него е важно да има пълната картина за състоянието на дружеството. "Само така ще можем да предложим план за подобряване на работата му и да повишим ефективността. ЦГМ е общинско дружество, а принципал е Столичният общински съвет. Важно е, че голяма част от партиите в СОС повдигнаха и защитиха позицията на работещите в градския транспорт за по-добро заплащане. Затова и очакванията ми са съветниците да подкрепят действията ни за одитиране и следващите от това реформи в ЦГМ. Това ще бъде отговорна позиция от тяхна страна, която се надявам да прелее в стартиране работата на СОС", написа още той.

Разходите за градския транспорт са съществена част от бюджета на общината. "Половин милиард лева, или една пета от парите на София, отиват за транспорт. Ето защо за софиянци е важно да има пълна прозрачност, предвидимост и ефективност в това направление", категоричен е Терзиев. 

"Над половината от бюджета на ЦГМ е от общинския и държавния бюджет. Обещахме пълна прозрачност на дейностите на общината. Заради държавното финансиране дължим прозрачност и на данъкоплатците в цялата страна", пише още той.

Очаква се одитът да приключи за 45 календарни дни. Ще се проверят как са се провеждали процедурите за възлагане на обществени поръчки, договори, документи по тяхното изпълнение и плащания, справки от счетоводни регистри.

Освен това одитът ще включва и проверка на тримесечни и годишни отчети за изпълнението на бизнес-плана на дружеството, годишен финансов отчет и доклад за дейността, както и заверяването на годишния финансов отчет на Дружеството от независим одитор за периода 01.01.2022 г. – 31.12.2023 г., вътрешни правила и регламенти, документи, свързани с изпълнението и отчитане на транспортната задача, деклариране и заплащане на местни данъци и такси, наемни договори, сключени от страна на ръководството на ЦГМ и др.

Това е втора проверка на Терзиев в общинските дружества. Първата беше на Завода за боклук, където бе сменен и шефа му.