Васил Терзиев: Търсим решение за движението по бул. "Патриарх Евтимий"

Новини
12:57 - 27 Юни 2024
1383
Васил Терзиев: Търсим решение за движението по бул. "Патриарх Евтимий"

Столичната община търси решение на проблема с движението в центъра по столичните бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша". Вероятно обаче то не може да бъде възстановено в предишния му вид, тъй като и промените по него, направени през 2019 г., може да се окажат незаконни.

"Темата е такава, че колкото повече се говори прибързано и се действа прибързано, толкова повече се задълбочава проблемът. Видяхме как един проект с нужната, според мен, целесъобразност, но който страдаше от определени грешки в комуникацията, в определени аспекти на изпълнението, се поде като предизборна тема и в последствие се превърна във все по-голям проблем, докато стигнем до днешното изискване на СДВР - да оградим с метална ограда велоалеята и паркоместата. А защо не спрем целия булевард? Как точно преценихме кое е законно и кое не от целия проект? Как изобщо преценихме, че трябва да оградим с метални огради все едно имаме строителна площадка", коментира столичният кмет Васил Терзиев пред журналисти.

"Разбирам, че някои хора все още не са излезли от кампания или по-скоро се канят да влизат в друга, но е нужно да се действа малко по-внимателно, за да може да направим най-правилното за гражданите", продължи той.

"Казва се: "Той Терзиев защо не изпълнява веднага решението на ВАС?". Имаме желание да го изпълним и много пъти сме казвали, че вярваме в институциите, и когато ВАС отсъди нещо, ние се съобразяваме. Въпросът е, че освен да спрем незабавно работата (нещо, което сме направили) какво друго следва? Към какво точно трябва да възстановим? Промените от 2019 г. са също толкова незаконни, но някои от експертите, които в момента пускат жалби, тогава са били по-ангажирани да работят с и за общината. Ако действаме прибързано, може да се окаже ,че всичко, правено от 2016 г. насам, може да е незаконно", подчерта той.

Ще работим с всички институции и заинтересовани страни. Трябва да видим коя е последната версия, която е законна. Активно търсим решение, каза още Терзиев.

"Другата тема, която беше засегната днес, е за Благовест Георгиев. Аз там още, когато се случи инцидентът, изразих мнение, че той няма място в общинския съвет и е нужно да постъпи доблестно и да напусне. Крив, прав - няма значение. Има обществен натиск и огромни причини той да направи това. Надявам се то да се случи в следващите заседания и това да не ни бъде тема. Всички знаете колко чувствителна е темата за пътния травматизъм, за жертвите, които даваме", напомни кметът.

Третата тема е за моята оставка - радвам се, че вече и аз съм в този клуб на хора, на които тя им е поискана. Но се чудех каква точно е причината, освен "Патриарха". Може би заради всичко, което сме направили, за да стегнем завода за боклук, да започнат да работят по-ефективно фирмите за сметоизвозване, за това, че косим повече, че сме привели във вид огромна част от града, че сме се заели с активно озеленяване. Да, има три района, в които може би тревата стига до брадата на г-н Прошков, но там има обективни причини за това и работим да бъдат решени. Но в по-голямата част от града нещата са доста видим, коментира още Терзиев.