Васил Терзиев във финално интервю: Бях подготвен, че ще има удари под кръста

* Омръзна ми от наложения от ГЕРБ модел „тук може и така”. Не, може много повече и ние ще го докажем! * Най-големият претендент в изборите е апатията, нашата цел е да накараме повече хора да гласуват за бъдещето * Първите си пари спечелих от връщане на празни бутилки, първия си милион – с компанията ми „Телерик” * Петър Младенов нито го познавам, нито съм го виждал

Личности
19:06 - 27 Октомври 2023
9612
Васил Терзиев във финално интервю: Бях подготвен, че ще има удари под кръста

Кампанията за местния вот приключи тази вечер, затова е време да дадем думата на един от основните претенденти за поста кмет на София. Васил Терзиев е сред първите, които се включиха в изборната надпревара, за няколко месеца той проведе стотици срещи с гражданите на града, информира се за проблемите им и вече има решения за тях. Сега вярва убедено, че ако бъде избран, след 4години мегаполисът ще бъде едно много по-добро място за живеене.

С впусналия се в политиката 45-годишен предприемач обсъдихме подробно програмата му за управление на София, но си поговорихме и за ред други неща. Разпитахме го и за многомилионния му бизнес, за първите му спечелени пари и афинитета му към спорта. Зададохме му ребром и въпрос за бившия външен министър, президент и генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов, когото опонентите му шумно обявиха за негов родственик.

- Как оценявате кампанията за местните избори? Имаше ли много удари под кръста? Вас в някакъв момент заболя ли ви от такива?

- Бях подготвен, че ще има удари под кръста. В крайна сметка българската политика се движи по този начин от години. Няма реален сблъсък на идеи, няма сблъсък на концепции, няма развитие по теми. Има само „този не става, онзи не става”. Затова и ние заложихме на различна кампания. Затова и започнахме да се срещаме с хора толкова рано - за да видят кои сме и да могат да съдят за нас по това, което казваме и правим, а не по това, което се говори. Знаех много добре и кои ще бъдат темите, по които ще ме атакуват. Затова съм ги казал на партиите още когато започваме разговори.

- Вашите най-големи предимства като кандидат?

- Имаме измислени решенията на проблеми, трупани и тлачени години наред. Програмата ни е съставена благодарение на труда на повече от 150 експерти, които работят месеци не само за да дефинират проблемите, но и да разработят работещи решения. Другото ни предимство е, че обиколихме София два пъти, видяхме се с хиляди софиянци. И те ни видяха. Видяха нормални хора, които не се крият от тях, не бягат от неудобни въпроси и не дават празни обещания. Един човек в „Младост” искаше да му обещая, че първото ДКЦ, за което ще се погрижим, ще е това е „Младост” 2, а не някое в „Люлин”. Разбира се, няма как да дам подобно обещание и му обясних защо е така. Аз съм кмет на всички софиянци, а не само на някои. И винаги ще се започва от там, където има най-голяма нужда, а не където има някакъв частен интерес.

Васил Терзиев по време на предизборната си кампания

- В лицето на кой друг кандидат виждате свой най-сериозен съперник?

- Аз гледам на всеки кандидат сериозно. Защото всеки от тях има идеи, които могат да бъдат полезни на софиянци. Освен това, за да си добре подготвен за дебат за бъдещето на града, ти трябва да си наясно с гледната точка и идеите на опонентите.

Но може би най-големият претендент е апатията. София влиза в тези избори след четири парламентарни вота за период от две години. Хората са изморени от гласувания. Нашата цел е да накараме много повече хора да гласуват, защото по този начин се определя бъдещето. И то не само на София, а и на България.

- Вълнуват ли се софиянци за града си или на голяма част от тях им е все тая кой ще бъде кмет? Какво е вашето усещане от кампанията?

- Местната политика е различна от националната, защото преките резултати се усещат много по-директно. В това отношение имаше много интересни срещи с хора, с бизнеси, с организации. Имаше и много любопитни дискусии и кръгли маси, които проведохме заедно с моя екип и с водача на общинската листа Борис Бонев. Обиколихме по два пъти всички райони на столицата, подкрепени и от кандидатите за районни кметове, и от кандидатите за общински съветници. След стотици срещи и стотици часове в разговори с хората знам, че на тях им пука в какъв град живеят и кой ще бъде кмет. Имаше срещи, на които записах страници с идеи, защото има хора с друг поглед върху функционирането на София и системите на града. Това, което е сигурно, е, че връзката между централната власт и хората е скъсана. Системата е завладяна от порочни практики и на този модел трябва да се сложи край. Да не говорим за това, че няма функциониращ Консултативен съвет към Общината. Има на хартия някаква дейност, но практическият резултат е нула. Това е невероятно неефективен модел на управление.

- Чухте ли добри идеи за София от другите кандидат-кметове?

- Всички имат добри идеи. И в това е проблемът - че добрите идеи не се изпълняват или много малка част се изпълнява, а останалото се превръща в нова програма. Разглеждах програмата на един кандидат от 2015 г. Тя просто е същата с изключение на частта за бездомните кучета. Помните ли, че още Бойко Борисов, докато беше кмет на София, обеща завършването на булевард „Тодор Каблешков”. А в програмата на Йорданка Фандъкова от 2019 г. има над 400 обещания, като са изпълнени не повече от една трета. Това е безобразно малко. Омръзна ми да слушам едни и същи обещания, омръзна ми от „ремонта на ремонта на ремонта на ремонта...” и наложения от ГЕРБ модел „тук може и така”. Не, може много повече, много по-добре и много по-бързо. И ние ще го докажем.

С Надежда Йорданова внасят сигнал до Европейската прокуратура срещу съмнителни договори, сключени в Столична община в последните месеци на управлението на ГЕРБ

- Кои са първите неща, които ще направите в столичното кметство, ако бъдете избран за градоначалник?

- Основната задача е тотална промяна на модела на управление. Всичко трябва да стане абсолютно прозрачно. И ние искаме да осветлим всичко и то максимално бързо. Ще отворим вратите за хората, за да може те да знаят какво се случва, защо се случва и какъв ще е резултатът. Както и колко струва и колко време ще отнеме. И съответно - ако нещо се бави, защо се бави и кой конкретно е виновен.

Светлината е най-доброто лекарство за корупцията. Решавайки този проблем, ние ще решим и проблема с изтичане на средства. А пък това ще означава още пари, които София може да използва за стане по-чиста, по-зелена, по-подредена и по-красива.

- Колко кметски мандата ще са ви нужни, за да направите София образцов европейски град?

- За осъществяването на част от идеите, включени в програмата, един мандат може да е достатъчен. Например за решаване на проблема с местата в детските градини. На ГЕРБ не им стигнаха три мандата, а уж беше основен приоритет. За други - като актуализацията на Общия устройствен план - в един мандат могат да бъдат положени само основите. София е единственият град в България, чийто устройствен план минава и през одобрение от парламента, така че това наистина не може да стане бързо. Най-важното обаче е да покажем, че може да има друг модел на управление. Отворен, отговорен, с грижа за хората.

- Много се говореше в кампанията по темата „Ремонт на ремонта”. Не се чу обаче толкова за поддръжката на обекти, които са били изградени добре, но с времето не са поддържани и след няколко години вече са в окаяно състояние. Ще прекратите ли тази практика, ако станете кмет?

- Със сигурност. Но знаете ли всъщност защо това е така? Защото във всички тези ремонти няма графа „Поддръжка”. Никой не отчита, никой не смята колко би струвало да се поддържа нещо построено. И после изведнъж се оказваме с огромен проблем, защото това нещо се чупи. Ето го този колосален проблем в мисленето. Това ужасно безхаберие и неангажираност. Това трябва да се промени. Ще наложим нов стандарт - качествен ремонт от първия път. Толкова сме свикнали с безобразията, фаворизирането на фирми и прахосването на парите на данъкоплатците, че вече сме забравили как нещата могат да се случват качествено, и то от първия път. Когато има ясни правила и качествен контрол, тогава няма да се налага след първата зима отново да се прави основен ремонт. За града трябва да се грижим като за нашия дом.   

- Улиците се кърпят и асфалтират по няколко пъти в годината, а на тротоарите се обръща внимание само като наближат избори. Вие ще мислите ли повече за пешеходците, отколкото за автомобилистите?

- Време е София да стане град, удобен за хората. Целият модел на придвижване трябва да се промени. София е най-моторизираната европейска столица - има 700 автомобила на 1000 души и броя им непрекъснато нараства. Трябва да накараме софиянци да слязат от колите си, но това става с алтернативи. И с реорганизация на трафика - градски транспорт, велоалеи, метро, крайградски железници. Искаме да приложим концепцията за 15-минутния град, в който всичко необходимо е наблизо и е достижимо пеш или с велосипед. Има изследване на университета в Денвър, Колорадо, което доказва, че дори само изграждането на 10% повече инфраструктура за велоалеи намалява катастрофите с 50%. Това на фона на 57 загинали пешеходци в София за последните две години би спасило 25 човешки живота. Естествено е, че ще искаме да наложим подобни мерки. Защото за който и да е кмет сигурността и благоденствието на гражданите на града му са най-важното нещо. Обаче знаете ли, че вече година и половина София няма заместник-кмет по транспорта. Вече осем години няма човек в дирекция „Сигурност и безопасност”. Много ми е любопитно обяснението защо.

Разбира се, не трябва да пропускаме факта, че мерките за подобряване на градския транспорт и алтернативните начини на придвижване ще помогнат и за изчистване на въздуха. В София годишно умират 600 души от мръсния въздух, Общината дори беше осъдена да въведе конкретни мерки, а тя упорито не го прави. Това е ужасно неуважение към софиянци.

- При какво положение ще си пишете „отличен” в края на мандата?

- Когато покажа на софиянци, че могат да имат град, който се развива бързо, парите от бюджета се харчат прозрачно и има отчетност за всеки лев, Общината работи ефективно, а хората ще искат да останат в този град и в него да отглеждат децата си. И още нещо - ако след 4 години мога да погледна хората в очите и те да кажат, че сме се справили добре. Защото оценката на софиянци е по-важна от нашата собствена.

С възрастни хора от пенсионерския клуб в столичния квартал "Младост 2". Те са му приготвили домашна баница

- Най-големите безобразия на предишното управление кои са според вас?

- Това, че се държат като хора, които не обичат София. Какво обяснение може да се даде за безхаберието и корупцията? Те са продуцентите и на системната липса на места в детските градини, и на „ремонта на ремонта”, и на презастрояването, и на мръсния въздух, и на задаващата се криза с отпадъците.

- От кметовете, при чиито мандати сте живял, кой е най-успешният?

- Зависи от критериите за оценка. По-лесно е да се каже кой е пропилял най-много години. ГЕРБ имаха четири мандата начело на София, имаха премиер, имаха мнозинство в парламента, градът имаше 22 млрд. лв. бюджет за този период и виждаме какъв е резултатът. Определено не е добър.

- Кои са любимите ви места в София? А кои са тези, на които не ви се стъпва изобщо? И защо?

- Едно от любимите ми места е Народният театър и пространството около него. Но ми се иска като се разхождам там не само аз, всички хора да могат да си вдигнат главата нагоре и да забелязват красивите стари сгради, а не да си гледат в краката, за да не се спънат в разбитите плочки.

Витоша е другото място. И това е една от мечтите за София, която заедно с екипа ми ще сбъднем - ще върнем планината на столичани. През всичките четири сезона. Ще ограничим автомобилния трафик, ще улесним достъпа до Витоша с градски транспорт.

- Ще замените ли най-накрая ръчното почистване на столицата с машинно?

- Там където е възможно - да. Ясно е, че това е по-добрият начин и води до по-добри резултати. Но това е само единият проблем около сметосъбирането и почистването. Има заложена много по-голяма бомба, защото свършва мястото в депото „Садина”. И какво ще прави София после? Къде е перспективата? Същото е и с разделното събиране. София е застинала в 2009 г. и увеличава разделното събиране на отпадъци само на хартия. Вместо да се използва от този ресурс.

- Възможно ли е кметуването да се окаже скучно за вас и дори сега да бъдете избран за градоначалник, на следващите избори да откажете да се борите за нов мандат?

- Скучно и забавно са понятия, с които не искам да боравя, защото тук не става въпрос за игра, а за управление на град с 1,6 млн. население. Става въпрос за човешки животи. Фокусът ми в момента е изцяло върху предстоящия кметски мандат, а какво ще стане след четири години е нещо, което не е на дневен ред.

- Има ли вероятност в някакъв момент да се еманципирате от ПП-ДБ и „Спаси София”, които издигнаха кандидатурата ви?

- След толкова срещи и преговори ли? Ние сме се събрали с ясна цел - промяна на модела на управление на ГЕРБ в София. Това няма да се случи, ако всеки е сам за себе си. Ще стане само ако сме обединени за София. Няма място за еманципация. Има място само за работа. 

- Нека уточним нещо важно - кога и как за пръв път се роди идеята да бъдете избран за кмет? Веднага ли я прегърнахте или се двоумяхте? Кой пръв ви предложи?

- Още преди 4години Христо Иванов ме попита дали искам да се кандидатирам за кмет. Тогава отказах, защото бях в друг етап от живота си. А и нямах готовност. Сега беше различно. Разбира се, че се чудих - все пак това е много важна стъпка и целият ти живот се променя. А и не само твоят - променя се начинът на живот на цялото ти семейство. Но ето - вие виждате резултата.

- Вили Лилков може ли да „открадне” гласове на десни избиратели и имаше ли някаква задкулисна тайна стратегия при издигането на неговата кандидатура?

- Вили Лилков или който и да е човек, е в правото си да се кандидатира. Що се отнася до това колко и какви гласове ще получи - отговорът ще стане ясен на 29 октомври.

- Докъде стигат политическите ви амбиции? Може ли някой ден да ви видим и като кандидат-президент, а защо не и премиер? 

- Както вече казах, амбициите ми в момента са да спечелим изборите и да покажем, че може да се управлява по-добре.

- Известно е, че сте богат човек. Кои са първите ви спечелени пари и кога направихте първия си милион?

- Първите спечелени пари - от някакви дребни задачи - като всяко дете от 80-те. Връщане на бутилки, помощ на село. Но това бяха стотинки. Първите по-сериозни пари спечелих от студентска бригада в Щатите. Отиваш, бачкаш като луд няколко месеца и после един месец можеш да разглеждаш. Тогава правех бургери, после чистех едни големи магазини. Първият милион го направих с „Телерик”, разбира се.

- Направил сте стотици милиони покрай софтуерната си компания „Телерик” и продажбата й. Богатството промени ли ви?

- Да, защото след „искам” дойде „мога”. Вече имах възможността да приложа на практика личната ми философия за успех. Вярвам, че успелите хора трябва да връщат нещо на обществото. Правил съм го в технологичната сфера и в образованието.

И го обяснявам на всеки успял човек, който ме попита какво да прави - трябва да връща на обществото. Да опитва да промени средата към по-добро. На нас, на това поколение, се е паднал шансът да променим модела.

Трябва да направим нещо по въпроса.

- Кога си дадохте сметка, че сте успял човек?

- Не се събуждаш една сутрин с мисълта: „Аз съм успял човек”. Когато катериш Черни връх, е ясно кога си го покорил. Мога да кажа с какво се гордея - със създаването на хиляди работни места, които помагат на икономиката, и със създаването и управлението на екипи. Това е много по-трудно от правенето на пари. Успял човек е този, който предава успеха си. Който помага на други да го задминат. Обаче това е процес, който не спира, трябва да го правиш постоянно.

- Обичате ли лукса или не сте склонен да харчите пари за това?

- Не съм вещоман, нито си падам по някакви адски скъпи дрехи.

Обичам да харча за преживявания. Едно от любимите ми хобита, за което напоследък нямам време, е гмуркането.

По същата причина през 2016 г. гледахме финала на Шампионската лига в сектора с фенове на „Реал” зад вратата, а не в някоя ложа. Усещането е съвсем различно.

- Инвестирал сте в над 100 технологични стартъпа. Как решавате кои си заслужават парите ви?

- Винаги има оценка на риска, оценка на шансовете за успех, оценка на идеята. Също така - среща с хората, които са зад стартъпа. И накрая - интуиция. Не мисля, че е много по-различно от повечето инвеститори. 

- Кога започнахте да се интересувате от технологии? На колко години бяхте, когато за пръв път седнахте на компютър?

- В Американския университет исках да стана инвестиционен банкер. Но по време на тази бригада в Щатите, за която споменах, видях, че има устройства, с които можеш да говориш през интернет за много по-малко пари, отколкото струваше телефонен разговор. Купих две такива устройства и исках да наложа този модел на пазара в България. Не се получи, но това ме запали по технологиите. По това, че мога да пробвам сам да правя нещо, а не да бъда нечий банков чиновник.

- Любимите ви предмети в училище?

- Аз учех в Английската гимназия в много странен период. Имахме четири класни ръководителя, куп учители, които ни водеха различни предмети само по година. Имахме и учители от САЩ и Англия. Годините бяха луди - по-големите момчета от квартала идваха и ни джобеха - беше доста еклектично. Съчетано с това, че постоянно идваха нови хора по класовете, други се местеха в чужбина...

- Като ученик повече само от учението ли се вълнувахте или от момичетата? Бяхте ли влюбчив младеж?

- Покрай целия този хаос в Английската, имаше една дружина от силни купонджии, които разбираха за всяко парти в училище и винаги бяха там. Аз не бях такъв - наблягах повече на ученето. И на баскетбола. Кошовете не са се променили много в сравнение с едно време. Но асфалтът в двора на гимназията определено е по-добър. Преди имаше едно голямо дърво в центъра на двора, което беше надигнало доста асфалта, но училищният отбор по футбол го използваше много умело в мачовете си с другите гимназии.

- Математиката ли беше най-силният ви предмет в училище?

- Не бих казал. Бях силен, но не съм стигал чак до олимпиадите. В моя випуск имаше силна група от СМГ. Александър Велинов, който е директор на отбора по математическа лингвистика на България, беше част от тази група. Те се справяха доста добре.

- Пълен работохолик ли сте или обичате и да почивате от време на време? Как релаксирате най-добре? 

- Със сигурност не съм работохолик. Макар че покрай кампанията влизам в този коловоз, защото не ми остава време за почти нищо друго. Дори и за приятелите.

Иначе чета, гледам спорт, спортувам. Спортуването е най-добрият начин да си изчистиш съзнанието - просто се концентираш само върху това, което има значение в момента.

- Безспорно сте най-добре изглеждащият столичен кандидат-кмет. Как поддържате отличната си форма?

- С вкусна храна, баскетбол, тенис и футбол. Но предполагам и всичкото напрежение около кампанията има ефект. Има дни, в които буквално не ми стига времето за повече от едно ядене.

- За да ви омаскарят, изкараха на бял свят и факта, че ваш далечен родственик е Петър Младенов. Познавал ли сте изобщо бившия външен министър на НРБ и пръв държавен глава след 10 ноември?

- Не го познавам и никога не съм го виждал. Моето родословно дърво се оказа най-изследваното - дялкат го до девето коляно. А всъщност основната тема би трябвало да бъде това, което аз съм направил за града, за държавата, за да може тя да се развива. Всичките деца, на които сме осигурили дигитална грамотност, всички образователни инициативи, които сме подкрепили. Но както казах и в началото, добре знаех какви атаки ще има към мен.

Един град без млади хора няма живот и няма бъдеще

Ако младите хора не изберат да останат тук, да създадат семейства, да се задържат дългосрочно, каквото и да направим - тротоари, улици, градинки – просто няма смисъл. Моята цел е да направя така, че младите да остават тук. Заедно с тях да разберем какво е нужно, за да не търсят реализация навън, как да повишим качеството на образованието, как да направим така, че те да бъдат активни. Един град без млади хора няма живот и няма бъдеще.

Искам да наложим модел на акселератор в училищата и в университетите, за да могат младите хора да получават финансов тласък от бизнеса за своите идеи и да се реализират като предприемачи.

Трябва да мотивираме повече млади и амбициозни хора да участват в политическите процеси. Половината от районните ни кметове са млади хора, в листата ни за общински съветници има много млади хора. Със сигурност младите трябва да бъдат включени в управлението. Нашият екип е млад и ние ще се борим младите хора да имат все по-голямо представителство в общината - и дигитално, и реално.

Когато има икономически просперитет, премахваме една причина, заради която младите си тръгват. Така можем да се фокусираме върху другите - градска среда, здраве, образование. Задържал съм много хора, върнал съм много хора, платил съм образованието на много хора. Това съм го правил и ще продължа да го правя. Цялото натрупано знание ще го приложа системно в много по-голям мащаб в общината.