Васил Василев отговори: Морфов се гласи да шари с графити президентството, МС и парламента

Режисьорът има нагон да привлича интерес върху себе си, твърди директорът на Народния театър

Култура
17:35 - 10 Януари 2023
4292
Васил Василев отговори: Морфов се гласи да шари с графити президентството, МС и парламента

Директорът на Народния театър Васил Василев отговори на новата порция драсканици по вратите на културната институция от страна на главния режисьор Александър Морфов.

"Не желая да коментирам обществените изяви на Морфов. Това е част от някакъв негов нагон да привлича интерес върху себе си. Давах си сметка за неговата екстравагантност, когато го назначих, но определящи бяха творческите му качества. За мен е важно как изпълнява задълженията си към театъра като главен режисьор, както и личните му творчески ангажименти, които има свързано с репертоара на театъра", написа във фейсбук Василев.

"За новото му амплоа, разбрах, че се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради, като Президентството, Министерски съвет, Народното събрания. Явно това е нова фаза в личностното му развитие.

Заявявам категорично, че никоя политическа сила и никоя овластена персона не е в състояние да ми оказва въздействие за кадровата политика. Нито ДПС може да назначи някой в Народния театър "Иван Вазов" докато съм директор, нито ще уволня някой по прищевките на Морфов.

Ще уволня всеки, който не изпълнява задълженията си по трудовите договори. Тези "високи" заплати в Народния театър "Иван Вазов" се изработват с много труд и талант, а не по стари заслуги и няма да допусна никой да живее на гърба на колегите, които репетират и са на сцена ежедневно.

Морфов трябва да е наясно, че с него няма да водя никаква полемика и да дискутирам никакви теми извън рамките на служебната ни взаимовръзка. Нито Народният театър "Иван Вазов" е арена за партийни изяви, нито той може да е съдържателен политически събеседник", се казва в позицията на Васил Василев.

Морфов обяви официално, че той стои зад новата порция с надрасканите врати - този път надпис “Официален офис на ДПС” се появи на вратата на директора. Надраскана повторно е и вратата на пиарката Велислава Кръстева с “Приемна на ДПС”. 

"Аз с нищожества не общувам". С тези думи главният режисьор на Народния театър “Иван Вазов” Александър Морфов пък обясни в интервю за "Площад Славейков" служебните си отношения с директора на първата ни трупа Васил Василев.