Вавринка отпадна още на старта, Ечевери не остави шанс на Мъри

Световният №7 Стефанос Циципас направи обрат срещу “щастливия губещ” Зизу Бергс

Спорт
11:37 - 15 Януари 2024
2173
Вавринка отпадна още на старта, Ечевери не остави шанс на Мъри

Шампионът на Australian Open за 2014 г. и носител на три титли от Големия шлем - Стан Вавринка, отпадна в първия кръг на Откритото първенство на Австралия. 38-годишният швейцарец загуби след обрат с 4:6, 6:3, 7:5, 3:6, 0:6 от шампиона на Sofia Open Адриан Манарино (Франция). Срещата продължи 3 часа и 38 минути.

35-годишният Манарино допусна да бъде пробит в четвъртия гейм на първия сет, но след това направи два поредни брейка, за да вземе първата част. Вавринка спечели следващите два сета, след като в тях осъществи по един пробив в подаването на Манарино.

Четвъртата част протече по подобие на първата. Първо швейцарецът направи пробив в сервиса на съперника, но след това французинът осъществи два поредни брейка, което му помогна да изравни резултата в мача.

Андриан Манарино имаше тотална доминация в решителния пети сет, в който направи три поредни пробива и в крайна сметка го спечели на нула, което пък му донесе успеха в срещата.

Във втория кръг на Australian Open Манарино ще се изправи срещу испанеца Хауме Мунар, който вчера победи руснака Александър Шевченко с 6:3, 6:3, 6:1.

Бившият номер 1 в света Анди Мъри отпадна още на старта на Аустрелиън Оупън, след като загуби от 30-ия поставен в схемата Томас Ечевери от Аржентина с 4-6, 2-6, 2-6 в мач от първия кръг.

Мъри, който е петкратен финалист в Мелбърн, но никога не е печелил титлата, бе равностоен на своя съперник до средата на първия сет, но Ечевери проби за 4-3, след което затвори частта на собствен сервис. В следващите два сета 36-годишният британец нямаше сили да се противопостави на 12 години по-младия Ечевери и взе само още четири гейма.

Ечевери имаше предимство във всички статистически показатели, като реализира 38 печеливши удара срещу 19 непредизвикани грешки, докато балансът на Мъри бе негативен - 21/37. Срещата продължи 2 часа и 23 минути.

Така Мъри, носител на три титли от Големия шлем, загуби и втория си официален мач през годината, след като бе победен от Григор Димитров на старта на турнира в Бризбън в началото на януари.

За място в третия кръг Ечевери ще спори с френския ветеран Гаел Монфис, който победи германеца Яник Ханфман с 6-4, 6-3, 7-5.

Световният №7 Стефанос Циципас (Гърция) направи обрат срещу “щастливия губещ” Зизу Бергс (Белгия) с 5:7, 6:1, 6:1, 6:3, за да стигне до втория кръг на Откритото първенство на Австралия за шеста поредна година.

Финалистът в Мелбърн от 2023-та трябваше да играе в първия кръг с италианеца Матео Беретини, който обаче се отказа от участие заради контузия на десния крак.

"Очаквах да играя с Матео, тази промени могат да бъдат много опасни, когато се подготвяш за точно определен тип играч. Не беше лесно за мен, но аз имах така нужната ми решителност… Радвам се, че обърнах нещата и показах борбения си дух. Бях много концентриран, особено след като загубих първия сет. Знаех, че това е моментът да променя нещата и да продължа напред, давайки най-доброто от себе си. Мисля, че победата ми днес се дължи изцяло на физическите ми качества и на психическата ми устойчивост по време на мача”, коментира след успеха Циципас.

Стефанос се бореше да намери точния ритъм в първия сет на напечения от слънцето централен корт “Род Лейвър Арина”, но се предаде пред енергичния Бергс, който гонеше своята първа голяма победа. След като загуби тази част, решаващият повратен момент настъпи в началото на втория сет, когато Циципас проби сервирането на 24-годишния си съперник. След това гъркът затвърди пробива, повеждайки с 2-0 и оттам нататък нямаше какво да го спре. Поставеният под №7 заби 38 уинъра, допусна 28 непредизвикани грешки и направи 7 пробива, за да продължи напред след 3 часа игра.

Циципас държи впечатляващ рекорд на Australian Open, след като достигна финала миналата година и игра полуфинал в три други случая (2019, 2021, 2022). Негов съперник в следващия кръг ще бъде победителят от двубоя между австралийците Джордан Томпсън и Александър Крунич.

Младият американец Себастиан Корда се наложи трудно над чеха Вит Коприва след 6:1, 6:4, 2:6, 4:6, 6:2 в мач, продължил 3 часа и 8 минути.

Победителят на Откритото първенство на София Адриан Манарино от Франция надигра швейцарския ветеран Стан Вавринка с 6:4, 3:6, 5:7, 6:3, 6:0.

Испанецът Алехандро Давидович Фокина, който може да се срещне с Григор Димитров, ако и българинът елиминира първия си съперник, се наложи над французина Констан Лестиен с чиста победа - 6:4, 6:4, 7:6 (5).

Американецът Бен Шелтън също се класира за следващата фаза на турнира, след като победи опитния испанец Роберто Баутиста-Агут с 6:2, 7:6 (2), 7:5.

Напред продължава и италианецът Лоренцо Музети, който надигра Бенжамен Бонзи от Франция със 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 6:2.

Късмет извади испанецът Роберто Карбайес Баена, който продължи към втория кръг без игра, тъй като се отказа съперникът му Борна Гойо от Хърватия.

В един от най-оспорваните мачове квалификантът от Италия Флавио Коболи записа първата си победа в турнир от Големия шлем, след като елиминира поставения под номер 18 в схемата чилиец Николас Джари с 6:4, 3:6, 6:3, 2:6, 7:5.

Представителят на домакините Александър Попирин си осигури поне още един мач, след като се наложи над сънародника си Марк Полманс с 6:3, 7:6 (3), 6:2.