Въздушната тревога в Косово е била неоснователна

Новини
07:39 - 01 Август 2022
1765
Въздушната тревога в Косово е била неоснователна

По данните, които получаваме, основно от косовски сайтове, въздушната тревога е била неоснователна, не е имало никаква директна опасност от военни действия", това коментира бившият посланик в Албания и Косово, Боби Бобев за възникналото напрежение между Сърбия и Косово.

"Напрежението се дължи на  едно решение на косовското правителство да се променят регистрационните номера на автомобилите в Косово. Това е просто поредният ход в тази почти перманентна криза. Последната такава ситуация беше преди една година. Тогава отново имаше напрежение и беше създадена една смесена работна група да реши проблема, но той така и не беше решен. Конкретният повод за поредната порция напрежение беше, че от вчера косовските власти започнаха да конфискуват старите регистрационни табели", коментира пред Би Ти Ви той. 

"Аз очаквам да се намесят ЕС и НАТО. Започнаха да се създават блокади по пътищата в Косово, имаше слух, че се събира сръбската армия. Имаме поредното действие в една почти постоянна криза на границата между Косово и Сърбия. Косово даде едномесечен срок да се реализират исканията на правителството им, но аз мисля, че ЕС ще успее отново да наложи това, че такива проблеми от двете страни трябва да се решават по пътя на диалога", каза още бившият посланик.