Възможна ли е коалиция Бареков & Сидеров? (ОБНОВЕНА)

Шансовете намаляват, „Атака” от години крепи ГЕРБ, изненадващо обяви евродепутатът

Политика
15:30 - 08 Февруари 2019
1651
Възможна ли е коалиция Бареков & Сидеров? (ОБНОВЕНА)

До 21 февруари с Волен Сидеров трябва да сме постигнали някакво споразумение, защото няма кой да ни чака. Това разкри евродепутатът Николай Бареков, цитиран от „Дневник” като пояснение възможна ли е коалиция с „Атака”.

Според него е напълно възможно партията на Волен Сидеров да се яви на европейските избори заедно с неговата „Презареди БГ”. Николай Бареков разказа, че последният му разговор за коалиция с Волен Сидеров се състоял преди 10 дни и тогава двамата стигнали до темата за предизборна кампания. „Когато излязох от България, прочетох, че пак има някакви скандали в патриотите, и се надявам да продължим нашите разговори”, добави евродепутатът.

На следващия ден - 22 февруари, Алиансът на консерваторите и реформаторите в Европа (АКРЕ) има голям форум в Рим, на който трябва да бъдат разгледани документите на „Атака” за членство в АКРЕ. „Ние сме минали всички детайли. Първо сме се разбрали, че двете партии нямаме претенции към тази листа”. Според Бареков е спекулация, че Сидеров иска да е водач на листата. „Много е възможно трето лице да води тази листа”, загатна евродепутатът. Той обясни, че е водил разговори за общо явяване и с евродепутата Ангел Джамбазки, на което той поставил условие да води листата. „Ако подпишем с „Атака”, условието е да бъдем обединени консерватори”, подчерта Бареков.

Преговорите за общо явяване на „Обединени патриоти” на европейските избори бяха блокирани от Валери Симеонов преди две седмици, след като се обиди на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Волен Сидеров не се явява на коалиционните съвети, на който трябва да се обсъди общото явяване. Въпреки това Сидеров не отрича възможността за общо явяване. ВМРО се готвят и за самостоятелно явяване на европейските избори, но биха предпочели да се явят като коалиция. Според други източници ВМРО и НФСБ сондират знакови личности от бившето „дясно” за включване в листите им за Европарламент. Нито една от тези две партии не възнамерява да се коалира с Бареков.

Малко по-късно днес обаче Николай Бареков обяви от стената си във фейсбук, че коалиция с „Атака” едва ли е възможна. „Не мога да разбера защо неолибералните медии в България ме вкарват в капана на погрешните интерпретации. Примерно акцентът в „Медиапул” и „Дневник” е, че „Бареков обявил почти за готова коалицията си с „Атака” за евроизборите”. Това не е вярно. Това е фейк новина, фалшиво заглавие. Обявих точно обратното. Казах честно, че преговорите с „Атака” точно преди финалната права изпаднаха в застой. По неясни за мен причини. Казах, че много от моите симпатизанти задават остри и сериозни въпроси относно възможността за подобен съюз", подчерта евродепутатът.

„Най-малкото аз съм в опозиция на ГЕРБ, а „Атака” ги крепи от години. Всъщност, очаквам интригите на медиите-либералки, на джендъра Джендъразки и на ментора му фашист и доносник на ДС Каракачанов да вземат връх”, завърши Николай Бареков.