Възможни са нарушения на петролните доставки в Германия

За това предупреди министърът на икономиката Роберт Хабек

Новини
16:39 - 04 Май 2022
1388
Възможни са нарушения на петролните доставки в Германия

Германия може да изпита дестабилизиране на петролните доставки, предупреди днес министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Франс прес и БТА. Той каза това пред журналисти, след като Европейският съюз изрази намерението си постепенно да забрани вноса на руски петрол.

"Не можем да гарантираме в тази ситуация, че няма да има нарушения на доставките на петрол в Германия, посочи Хабек. Той допълни, че освен това цените могат да нараснат значително за период от 180 дни.

Министърът уточни, че рафинерията Пе Це Ка (PCK) в източния град Швет, която принадлежи на руския конгломерат "Роснефт", може да бъде частично засегната. Тя осигурява около 90 процента от петрола, необходим за Берлин и околните райони, включително за летище "Бранденбург".

Хабек, който е и вицеканцлер, все пак увери, че Германия ще бъде в състояние да понесе ембаргото върху петрола, след като драстично намали през последните седмици петролната си зависимост от Русия. 

Зависимостта на най-голямата европейска икономика от вноса на руски петрол намаля през последните седмици до 12 на сто спрямо 35 на сто преди това.

На европейско равнище руският петрол представлява около една четвърт от внасяния петрол в ЕС.

Брюксел предложи днес до шест месеца да бъде спрян европейският внос на руски петрол и предаде предложението си на страните членки за одобрение.

Освен от петрола, Германия вече успя силно да намали зависимостта си и от вноса на руски въглища до 8 на сто спрямо 50 на сто досега.

Берлин вече заяви преди няколко седмици, че иска да може напълно да се справя без руски петрол и въглища до края на годината. Германското правителство освен това се обяви в подкрепа на европейско ембарго за руския петрол.