Вдигат сумата за учене в Германия

Някои студенти може да срещнат трудности да покрият увеличените финансови изисквания

Новини
10:07 - 08 Август 2024
926
Вдигат сумата за учене в Германия

Сумата за доказателство за финансиране в Германия за студенти ще се увеличи от септември 2024 г., твърди Studying-in-Germany, предаде Парите ни.

Студентите извън ЕС или ЕИП, които планират да останат в Германия за обучение, трябва да докажат пред германските власти, че имат достатъчно пари, за да се издържат, за да получат виза. Тази определена сума трябва да бъде депозирана в банкова сметка, която се нарича блокирана сметка.

Тези пари след това са заключени и се освобождават на месечни вноски на притежателя на сметката, доказвайки, че студентът има достатъчно средства, за да се издържа по време на престоя си в Германия.

От януари 2023 г. изискваната сума в блокираната сметка при кандидатстване за германска студентска виза беше 11,208 евро (934 евро/месец). От септември 2024 г. се очаква тази сума да се увеличи на 11,904 евро за 12 месеца или 992 евро на месец.

Това изискване се основава на ставката BAföG, програмата за финансова помощ на Германия за студенти. Този депозит е минималната сума, която трябва да имате в блокираната си сметка, за да демонстрирате финансови средства (Finanzierungsnachweis) за студентска виза.

Защо това е важно:

"Новият финансов праг вероятно ще затрудни студентите от страни извън ЕС да учат в Германия.

Някои студенти може да срещнат трудности да покрият увеличените финансови изисквания, което потенциално може да доведе до намаляване на кандидатурите от тези страни. Въпреки това, тези, които успеят да покрият прага, може да бъдат по-финансово стабилни и по-добре подготвени за разходите за живот в Германия." - Алма Мифтари, ръководител на изследванията в Studying-in-Germany.org.

Студентите и търсещите работа, които се нуждаят от виза за Германия, се нуждаят от блокирана банкова сметка.

Дори студентите от страни, които не се нуждаят от виза за Германия (като САЩ, Канада, Япония и др.), ще се нуждаят от блокирана банкова сметка за своето разрешение за пребиваване.

За тези, които не се нуждаят от виза или разрешение за пребиваване за обучение в Германия (например граждани на държава членка на ЕС/ЕИП), блокирана сметка не е необходима.

Възможно е да се учи в Германия без блокирана сметка, ако може да се докаже на германските власти, че са налични достатъчно средства чрез няколко други алтернативи.