ВЕЧНА ДРУЖБА: Ким Чен-ун посрещна Путин с прегръдка

Русия намери в Северна Корея верен партньор за десетилетия

Актуални новини
09:41 - 19 Юни 2024
3089
ВЕЧНА ДРУЖБА: Ким Чен-ун посрещна Путин с прегръдка

Руският президент Владимир Путин заяви в началото на разговорите си със севернокорейския ръководител Ким Чен-ун в Пхенян, че двете страни ще подпишат "фундаментален" по думите му документ, който ще трасира пътя на отношенията между Москва и Пхенян за много години напред, съобщиха агенциите.

"Подготвен е документ, който ще лежи в основата на нашите отношения за десетилетия напред,", каза руският лидер и отбеляза, че Русия и КНДР са постигнали "голям напредък" в укрепването на двустранните връзки в резултат на посещението на севернокорейския ръководител в Русия миналата година.

Путин освен това отправи покана към Ким да посети Москва.

"Радвам се да се срещна с Вас отново", обърна се руският президент към севернокорейския ръководител. "Надявам се следващата ни среща да бъде в Русия, в Москва."

Путин е приемал Ким два пъти в Русия. Това стана при две посещения на ръководителя на КНДР в руския Далечен изток през април 2019 и септември 2023 г.

Пхенян възнамерява да укрепи още повече стратегическото сътрудничество с Москва, съобщиха руските агенции, като се позоваха на думи на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун при днешната му среща с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Международната обстановка се усложнява и се мени бързо", каза Ким, цитиран от ТАСС. "При тази ситуация възнамеряваме да задълбочим още повече стратегическите връзки с Русия и руското ръководство."

Севернокорейският лидер добави, че страната му "оценява" ролята на Москва в поддържането на стратегическото съотношение на силите в света, и изрази подкрепа за действията на Русия в Украйна.

Правителството на КНДР "изразява и пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армия и народ по отношение на специалната военна операция в Украйна за защита на суверенитета, интересите на сигурността, а също и териториалната цялост", подчерта Ким, като използва възприетия от Кремъл термин за войната в Украйна.

Севернокорейският лидер добави, че руско-севернокорейските отношения са навлезли в период на нов разцвет, който не може да се сравни дори с периода на отношенията между СССР и КНДР от миналия век. По думите му "пламенната дружба между двете страни монолитно ще укрепва".