Великден с Lupa.bg: Изненада! Лек и бърз козунак с морска сол (СНИМКИ)
Предлагаме в 5 стъпки нещо по-различно – не просто бърз за омесване, а лек козунак като съставки. Но идеален на вкус, повдигнат още повече с екстремно преживяване – поръска от морска сол като контрапункт на захарта, с което сладостта се усеща отчетливо. Все пак, ако предварителното усещане е за нещо прекалено иновативно, поръсете козунака с едра захар.
Продукти
500 г брашно
250 мл прясно мляко
20 г прясна мая или 1 пак. суха
75 г захар
1 голямо яйце
1 щипка сол
75 г меко масло
малко брашно за поръсване при месенето
1 жълтък
2 с.л. едра морска сол
Приготвяне
1
Леко се загрява прясното мляко – да е хладко. Раздробява се маята в купа и се разбърква до гладкост с млякото и захарта.
Разбива се яйцето и се добавя към маята заедно с щипката сол и брашно.
Замесва се с куките на миксера на ниска скорост за 3 мин.
Увеличава се скоростта и се меси още 5 мин. Постепенно се добавя маслото на парченца.
Меси се на висока скорост още 5 мин. до гладко тесто.
2
Покрива се купата с влажна кърпа и се оставя на топло да втаса 1 час.
3
Размесва се тестото с ръце върху леко набрашнена повърхност.
Разрязва се на 3 еднакви парчета и се оставя покрито 10 мин.
4
Тестото се оформя на три рула с дължина 40 см. Сплитат се на плитка.
Слагат се в тава с хартия за печене, покрива се и се оставя да втаса 45 мин.
5
Намазва се с жълтъка и се поръсва с едрата сол.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25 мин.
През последните 10 мин. се пече покрит с алуминиево фолио.