Великден с Lupa.bg: Изненада! Лек и бърз козунак с морска сол (СНИМКИ)

Кухня
12:39 - 29 Април 2024
6653
Великден с Lupa.bg: Изненада! Лек и бърз козунак с морска сол (СНИМКИ)

Предлагаме в 5 стъпки нещо по-различно – не просто бърз за омесване, а лек козунак като съставки. Но идеален на вкус, повдигнат още повече с екстремно преживяване – поръска от морска сол като контрапункт на захарта, с което сладостта се усеща отчетливо. Все пак, ако предварителното усещане е за нещо прекалено иновативно, поръсете козунака с едра захар.

Продукти 

500 г брашно

250 мл прясно мляко

20 г прясна мая или 1 пак. суха

75 г захар

1 голямо яйце

1 щипка сол

75 г меко масло

малко брашно за поръсване при месенето

1 жълтък

2 с.л. едра морска сол

 

Приготвяне

1

Леко се загрява прясното мляко – да е хладко. Раздробява се маята в купа и се разбърква до гладкост с млякото и захарта.

Разбива се яйцето и се добавя към маята заедно с щипката сол и брашно.

Замесва се с куките на миксера на ниска скорост за 3 мин.

Увеличава се скоростта и се меси още 5 мин. Постепенно се добавя маслото на парченца.

Меси се на висока скорост още 5 мин. до гладко тесто.

 

 

2

Покрива се купата с влажна кърпа и се оставя на топло да втаса 1 час.

 

3

Размесва се тестото с ръце върху леко набрашнена повърхност.

Разрязва се на 3 еднакви парчета и се оставя покрито 10 мин.

 

4

Тестото се оформя на три рула с дължина 40 см. Сплитат се на плитка.

Слагат се в тава с хартия за печене, покрива се и се оставя да втаса 45 мин.

 

5

Намазва се с жълтъка и се поръсва с едрата сол.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25 мин.

През последните 10 мин. се пече покрит с алуминиево фолио.