Велико Търново спря строежа на 30 баровски къщи в борова гора

Актуални новини
09:27 - 27 Април 2022
3152
Велико Търново спря строежа на 30 баровски къщи в борова гора

Общинският съвет във Велико Търново поряза инвестиционното намерение на софийската фирма „Риъл естейт ентърпрайсис” АД да построи 30 луксозни къщи в борова гора над кв. „Картала”.

На извънредно заседание на комисия към ОбС, включваща представители на всички политически партии и такива на гражданското общество, председателят Венцислав Спирдонов и главният архитект на града Николай Малаков първи се обявиха срещу проекта за столичната фирма, пожелала промени в Общия устройствен план, съобщи „Борба”.

Колегите им имаха единомислие по темата и точката премина без разногласия. След като общинарите попариха желанието на строителя, беше потушено и недоволството на живущите в квартала, които на свой ред бяха готови да организират големи протести.

Казусът датира от две години, а софийската компания вече е изразявала намерение да съди общината за пропуснати ползи и имуществени вреди, тъй като е собственик на 38 дка в боровата гора, а няма зелена светлина за строеж.

Теренът е изключително апетитен, заради панорамната гледка и свежия и чист въздух в район. Парцелът обаче представлява „горски парк в територии с особено териториално-устройствена защита“, а инициативата за промяна на статута е твърде деликатна и чувствителна тема за живущите в близост, които в продължение на години се бориха срещу застрояване в широколистните гори, придобити чрез скандални заменки в миналото.

Становището на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново е, че парцелът не попада в защитена зона и в мрежата на „Натура 2000“.

Ако компанията успее да осъди общината или местния парламент даде положително решение за проекта, височината на къщите в района не трябва да надхвърля 10 м, а плътността на застрояването трябва да е ниска.