Великобритания официално узакони изпращането на мигранти в Руанда

Свят
15:16 - 25 Април 2024
6030
Великобритания официално узакони изпращането на мигранти в Руанда

Британският крал Чарлз даде съгласието си за ключово законодателство относно плана на премиера Риши Сунак да изпраща мигранти в Руанда, съобщава "Ройтерс".

Кралското одобрение е последният етап от законодателния процес и на практика подпечатва решението, взето от парламента по-рано тази седмица за одобряване на законопроекта след дълга битка между правителството и противниците на плана.

Кралското съгласие беше обявено в Камарата на лордовете днес, което означава, че законопроектът за безопасността на Руанда (убежище и имиграция) вече ще стане закон.

Парламентът одобри законодателството рано сутринта във вторник. Ден по-рано Сунак заяви, че очаква първите полети до Руанда да започнат между 10 и 12 седмици след приемането му.

Премиерът Риши Сунак инвестира огромно количество политически капитал в обещанието да пресече наплива на мигранти, които пристигат без разрешение на южното крайбрежие на Англия с малки надуваеми лодки.

Съгласно този план правителството иска да изпрати хиляди бежанци в Руанда. Инициативата обаче се сблъска с правни пречки, след като миналата година Върховният съд постанови, че политиката е незаконна, тъй като би нарушила британските и международните закони за правата на човека.

По данни на британското правителство понастоящем Руанда има капацитет да приема няколкостотин мигранти от Великобритания годишно, като капацитетът може да бъде увеличен.