Великобритания подновява преговорите за свободна търговия с Индия

Свят
15:03 - 29 Юли 2024
791
Великобритания подновява преговорите за свободна търговия с Индия

Новото правителство на Великобритания обяви, че подновява преговорите за споразумения за свободна търговия (ССТ) с Индия и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Това предаде агенция Ройтерс.

Премиерът Кийр Стармър, чиято Лейбъристка партия се завърна в управлението след 14 години в опозиция, превърна икономическия растеж в централна мисия на своето правителство. Търговските преговори бяха сложени на пауза по време на изборите в страната.

"Подновяването на преговорите е първата стъпка към постигането на висококачествени търговски сделки, от които Обединеното кралство се нуждае, за да даде на бизнеса достъп до международните пазари, да увеличи работните места и да осигури този растеж", се казва в изявление на правителството.

Първият кръг от преговорите при новото правителство се очаква да се проведе през есента и ще включва разговори с Израел, Южна Корея, Швейцария и Турция.

Великобритания вече има споразумения за свободна търговия с тези четири държави, които бяха променени, след като страната напусна Европейския съюз през 2020 г.