Великобритания в рецесия , потъва в дългове заради Брекзит?

Работните места в Обединеното кралство намаляват

Новини
13:49 - 18 Юли 2019
2069
Великобритания в рецесия, потъва в дългове заради Брекзит?

Великобритания може да навлезе в пълна рецесия, а Брекзит без сделка да удвои бюджетния дефицит на страната през следващата година, предупреди местният регулатор на публичните финанси (OBR), цитиран от Ройтерс.

Според OBR петата по големина икономика в света ще отбележи стагнация, или дори може да се свие през второто тримесечие.

В доклада се посочва, че дългът на Обединеното кралство може да се увеличи с 12% от БВП до финансовата 2023-2024 година в случай на Брекзит без сделка, като държавните заеми нарастват ежегодно с цели 30 млрд. паунда, считано от следващата фискална година.

Според OBS, работните места ще намалеят, което ще доведе до спад в подоходния данък и националното осигуряване, постъпленията от данъка върху капитала ще отбележат значителен спад поради по-ниските цени на жилищата и по-малко сделки, и в резултат на по-ниските лихвени проценти, разходите по дълга ще намалеят.

Евентуален Брекзит без сделка ще навреди на доверието, ще възпре инвестициите и ще доведе до по-високи търговски бариери с Европейския съюз, като в същото време ще обезцени рязко паунда и ще причини свиване на британската икономика с 2% до края на 2020-а година,  съобщава Службата за бюджетна отговорност, визирайки направени от Международния валутен фонд прогнози. Това би било с цели 4% под прогнозата на OBR от месец март.

Брекзит без сделка - нещо, което и двамата претенденти за следващ премиер на Великобритания заявиха, че са готови да направят, ако това е необходимо - може да увеличи с 30 млрд. паунда (с около 37, млрд. долара) годишните публични заеми (държавния дълг)  през финансовата 2020/2021 година (стартираща всяка календарна годна на 1-ви април), прогнозира OBR.

Според OBR разходите и обещанията за намаляване на данъците, направени от Борис Джонсън и от Джереми Хънт ще натежат на държавния бюджет на Великобритания.