Велкова кове Закона за еврото до края на годината

Обществото е колебливо за единната валута, бизнесът е твърдо "за"

Общество
11:35 - 19 Декември 2022 (обновена)
1635
Велкова кове Закона за еврото до края на годината

Служебната финансова министърка Росица Велкова обяви резултати от проучване на обществените нагласи за въвеждане на еврото у нас от 1 януари 2024 г., спрямо гласуваното от парламента проекторешение за запазване на тази прогнозна дата. Въпросното проучване е първата точка от комуникационната стратегия за подготвяне на конкретните отговори на въпросите, от които хората и бизнеса се вълнуват. 

"Алфа рисърч" е социологическата агенция, автор на проучването, уточни министъра. По думите й на база на данните от него МФ ще започне да изготвя и конкретната информационна стратегия, включително с кметовете и кметските наместници. 

До края на март предстои изработването и пускането на уебсайт и телефонна линия за еврото. 

Министерският съвет вече прие 4 законопроекта, които са внесени в Народното събрание. 

Законът за еврото ще е готов до края на годината, съобщи Велкова, а след това ще бъде внесен и в НС. 

Според служебният финансов министър до средата на януари четирите закона трябва да са приети и на второ гласуване. 

През февруари очакваме Законът за еврото да бъде публикуван за 30 дневно обществено обсъждане. И след това да бъде обсъден в пленарна зала, каза още Велкова. 

По отношение на резултатите от проучването: 

35,8% от българите по-скоро одобряват присъединяването към Еврозоната, от които обаче едва 15 са напълно съгласни. Почти 2/3 са "за" въвеждането на единната валута от бизнеса. 

Социолозите обаче напомнят, че в обществеността има много силна поляризация по темата и много слаба информираност. 

Данните от изследването показват, че 1/3 от пълнолетните граждани одобряват въвеждане на еврото- 15% са категорично за, а 18% са по-скооро за. Полярно е мнението на 23% от хората, които не одобряват и на 27%, които са категорично против. 

Въпреки скептичността си, 59% от хората очакват по-лесно и удобно разплащане при пътуване в чужбина, 37% предвиждат увеличаване на търговията ни с други държави. Много повече- 2/3 от бизнеса очаква улесняване на търговията, всеки втори подчертава по-голяма стабилност и предвидимост на банковия сектор, както и на по-евтин кредитен ресурс, като са важни предпоставки за развитието на бизнеса.

Най-големите страхове на хората от еврото са: 69% са притеснени от измами и спекула, 57% допускат, че ще има надуване на цените от търговците и 55% са притеснени от инфлация. Въпреки притесненията си 1/3 от хората допускат, че ще има проблеми, но ще са краткосрочни и преодолими. Други 28% са убедени, че ако те бъдат предотвратени, или бързо овладени, ще променят нагласата им.

Най-песимистично настроени към еврото са хората с по-ниско образование, възрастните с по-ниски доходи, които живеят в по-малките населени места. По-образованите и с по-високи доходи от по-големите градове са оптимистично настроени.

В търсенето на причини за песимизма, изследването показва, че има връзка между песимизма и опасенията на хората от еврото са свързани с техния статут- 23% от пълнолетните българи никога не са били в страни от ЕС, 77% по-рядко, а 30% са били поне веднъж в годината. При бизнеса контактите са още по-интензивни – 46% от предприемачите на високи позиции редовно пътуват в страни от ЕС.

Близо 44% от гражданите са използвали евро през последната година, 37% са извършвали банкови преводи, всеки десети използва еврото като средство за спестяване а 9% - при продажба или наем на жилища, коли земя. Най-ограничен опит в използването на еврото – както от тях самите, така и от обкръжението им – имат възрастните хора, тези с основно образование и много ниски доходи, живеещи в селата. Над 75% от тях заявяват, че по никакъв повод досега не са използвали евро.
Въпреки опасенията си 60% от анкетираните българи смятат, че сравнително лесно ще се адаптират към еврото, 34% са на противоположно мнение.

Очакванията към подробна информация за еврото са подредени така: 55% искат да знаят кой ще следи и санкционира за измами, 47% дали ще има фиксиран курс при обмяната на левове в евро и какъв ще бъде той, 46% – къде да сигнализират за некоректни търговци, и 46% ще има ли такси при обменянето на левове в евро, а 40% се вълнуват колко време цените в магазините ще се обявяват в двете валути и докога ще може да се плаща и в лева, и в евро.