Венецуела издаде заповед за арест на опозиционера Хуан Гуайдо

Свят
11:09 - 06 Октомври 2023
1316
Венецуела издаде заповед за арест на опозиционера Хуан Гуайдо

Прокуратурата във Венецуела издаде заповед за арест на опозиционния лидер Хуан Гуайдо и ще поиска помощта на Интерпол за задържането му, съобщава "Франс прес".

На прокурорите е било разпоредено "да издадат заповед за арест спрямо него и да поискат червена бюлетина от Интерпол, така че той да плати за престъпленията си", заяви главният прокурор Тарек Уилям Сааб.

Гуайдо, който живее в изгнание в Съединените щати, е обвинен в държавна измяна, узурпиране на функции, пране на пари и сдружаване с цел извършване на престъпление.

Сааб посочи, че Гуайдо е използвал ресурсите на PDVSA (държавната петролна компания на Венецуела), за да причини загуби за над 19 милиарда долара. Той отбеляза, че разчита на "разкрития", предоставени на пресата "от федерален съд в Съединените щати".

През януари 2019 г. бившият председател на Националното събрание Гуайдо се самопровъзгласи за "временен президент" на Венецуела, след като оспори преизбирането на президента Николас Мадуро през 2018 г.

Ходът на Гуайдо получи подкрепа от десетки страни, включително Съединените щати, които наложиха редица санкции срещу Каракас, включително ембарго върху венецуелския петрол.

Гуайдо обаче не успя да измести Мадуро от властта и постепенно загуби важната роля, която имаше. В края на миналата година пък опозицията в страната официално сложи край на длъжността му като действащ президент.