Вергов, Къркеланов, Иван Радоев, Моню Монев и Петър Димов чакат Годо

Пиесата на Самюел Бекет отново на сцената на Театър "Българска армия"

Култура
16:43 - 21 Ноември 2022
2505
Вергов, Къркеланов, Иван Радоев, Моню Монев и Петър Димов чакат Годо

Близо 35 години след спектакъла на Леон Даниел, "В очакване на Годо" отново е на сцената на театър "Българска армия".

Но кой е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде ли? И има ли го изобщо? А ние съществуваме ли? Това са въпроси на които представлението отговаря. От театъра припомнят думите на Бекет: "Първо бях затворник на другите. Така че ги напуснах. След това бях затворник на себе си. Което беше по-лошо. Така че напуснах и себе си".

Режисьор е Иван Урумов. Преводът е на Бояна Петрова. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова. Участват - като Естрагон - Георги Къркеланов, Владимир - Иван Радоев, Поцо - Юлиан Вергов, Лъки - Моню Монев, и Момчето -  Петър Димов, който ще се сменя с Мирослав Пашов.

"В очакване на Годо" е първата и една от емблематичните пиеси на драматурга Самюъл Бекет. Тя е поставена за първи път през 1953 година от Роже Блен в малкия театър "Вавилон" в Париж. Още на премиерата пиесата се превръща в сензация. Задържа се на сцената до 1958 г. и има над 400 представления, които са посетени от повече от един милион зрители.

Две години след парижката премиера, пиесата е реализирана за първи път и във Великобритания от Питър Хол. Повечето появили се рецензии тогава са негативни. Ситуацията е преобърната от рецензиите на Харолд Хобсън и Кенет Тайнън. "В очакване на Годо" печели призванието "Най-противоречива пиеса на годината". Това е награда, която не е връчвана оттогава.