Версия в Lupa.bg: Фред Флинтстоун сменя Барни Ръбъл

Политика
17:20 - 26 Август 2020
19960
Версия в Lupa.bg: Фред Флинтстоун сменя Барни Ръбъл

Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, която официално все още не е приета, веднага завъртя рулетката с имена на бъдещи потенциални негови наследници. Както Lupa.bg писа шефката на Комисията по правни въпроси Анна Александрова е сред кандидатите за министър.

Лансирано бе и името на външния министър Екатерина Захариева, която вече е била министър на правосъдието в кабинета "Борисов-2".

Lupa.bg обаче научи, че известният юрист, професор по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки също имал големи апетити към овакантения пост. Той е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, преподава и в Нов български университет и във Варненския свободен университет.

"Барни Ръбъл си тръгва, идва Фред Флинтстоун-Близнашки", написа във фейсбук острото перо на БСП и член на Националния съвет Велислава Дърева. 

"Кирилов бе смехоотводът на диктатора. Но за автор на конституция може би по-подхожда един късоврат професор на повикване", написа иронично във фейсбук юристът и евродепутат от гражданската квота на БСП Иво Христов.

Близнашки бе назначен за служебен премиер от президента Росен Плевнелиев

В червената партия смятат, че Близнашки е ренегат и през 2014 г. бе изключен от БСП заради споделяне на десни политически идеи и контакти с организации, далечни на левицата. На 7 март същата година със свое решение Националният съвет на БСП прекратява членството му в БСП „за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения и за саботиране на обществената подкрепа на решенията на партийните органи в полза на друга политическа сила“. 

По ирония на съдбата в началото на 90-те юристът е лидер на най-голямата червена партийна организация - БСП-София и дълги години е член на Висшия съвет. Депутат е и от Коалиция за България. Близнашки е племенник на един от главните идеолози на БКП и член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП юриста чл.-кор. проф. д-р Йордан Йотов.

През годините Близнашки се заиграва и с левите, и с десните. Президентът Росен Плевнелиев, който бе издигнат от ГЕРБ, назначи бившия червен депутат за служебен министър, след като Бойко Борисов подаде оставката на второто си правителство. Георги Близнашки бе министър-председател от 6 август до 7 ноември 2014 г.

Георги Близнашки сдаде поста министър-председател на Бойко Борисов


През последните месеци юристът изразява подкрепа за ГЕРБ и за премиера Бойко Борисов и е сред яростните критици на президента Румен Радев. Според Близнашки държавният глава иска да компрометира демокрацията и да наложи авторитарен начин на управление. "Румен Радев се превръща във все по-голям проблем за държавата. Радев тръгна срещу държавата. Този човек се оказа вълк, облечен в овча кожа", краен бе служебният премиер на Плевнелиев.

Георги Близнашки втрещи мнозина с предложението си президентът да се избира от Народното събрание вместо от всички граждани, както е момента. Смята се, че професорът е сред авторите на новата конституция, внесена от ГЕРБ.