Версия в Lupa.bg: Вървим към програмен кабинет

Политика
13:00 - 14 Юли 2021
9384
Версия в Lupa.bg: Вървим към програмен кабинет

Един от най-вероятните сценарии за развоя на политическите събития у нас след предсрочните парламентарни избори на 11 юли е установяването на програмно-експертен кабинет със срок от 1 година. Това довериха пред Lupa.bg политици с дълъг стаж в Народното събрание.

Как според тях може да се развият събитията оттук нататък? Тъй като партията на Слави Трифонов е първа политическа сила, то тя първа ще получи мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство. „Демократична България” и БСП обаче вече обявиха, че няма да подкрепят кабинета на „Има такъв народ”. „ДПС също няма да го подкрепи, защото те стоят зад Слави и така ще се демаскират”, коментира пред Lupa.bg бивш депутат.

Остават ГЕРБ. Те, разбира се, като нищо може да натиснат копчето в поза на Слави - въпреки думите на Борисов, че няма да ги подкрепи - но това би било нож с две остриета.

„Може и за майтап да го подкрепят, но при първия удобен случай ще го бламират. Смятам, че Борисов по-скоро няма да даде подкрепата си и в пленарна зала, защото е твърде егоцентричен – няма да го направи, без някой да отиде на крака и да говори с него, да му се примоли”, обясни опитен законотворец. 

Според него идеята на БСП и на Мая Манолова служебният кабинет да остане като редовен също не може да се осъществи на 100%. Според анализатори

най-реалистичното към момента е да се реализира програмно-експертно правителство с определен срок - от примерно 1 година, което да изпълни определени задачи.

Например - корекция на бюджета, да подготви Бюджет 2022, да осъществи съдебната реформа и да премахне спецсъдилищата, да актуализира пенсиите и минималната работна заплата и т.н.

„Вероятно голяма част от този евентуален програмно-експертен кабинет ще се припокрива със служебния. Тук-там ще пипнат някои по-слаби звена и ще го сглобят”, прогнозира пред Lupa.bg политически анализатор.