Вежди Рашидов: Американците внедриха омразата в нашето общество

Политиката е машина за компромати, категоричен е скулпторът

Политика
21:30 - 27 Октомври 2023
9558
Вежди Рашидов: Американците внедриха омразата в нашето общество

"Освободих се от всичко. Вече не завися от ангажименти, от лоялност. Пак същото виждам, но вече мога да го казвам, което е плюс. Това, което виждам, е тъжно за цялата българска нация. Простотията е двигател, после лакомията и пълната неадекватност. Интелигентността липсва в управлението". 

Това каза пред БНР скулпторът Вежди Рашидов, бивш председател на парламента, бивш министър на културата. И допълни, че от политиката не можеш да излезеш чист, но в нея можеш да влезеш и да излезеш с много разум. 

"Политиката е неблагодарна работа, особено когато в едно общество години наред е наслоено, че този не е човекът. Самата политика вътре е една машина за компромати. Това, което става, няма общо с политиката. Това са интереси за пари. Има една лакомия, простотия, неможене". 

В предаването "РадиоТочка" Рашидов сподели, че когато е трябвало да реагира и да каже за свое разочарование или откровение, е имал смелостта да го направи: 

"С Ахмед Доган се разминахме в един момент. Никога не съм си позволявал да отричам, че той е умен, много добър политик. Той заложи на енергетиката, прави си бизнеса, но държи и политиката. За Делян Пеевски съм бил откровен, не съм го щадил. Имал съм една-единствена среща с него, защото неговите медии ме нападаха много сериозно. За 5 минути обсъдихме дали имаме война. Нямаме. Подадохме си ръка. Зад цялата тази осанка седи един изключително умен и прагматичен човек, много добре мислещ. ДПС е много интересна организация. За разлика от моите от ГЕРБ, те не се предават един друг. Те са като един юмрук. Но това е етносът им... Донякъде уважавам и ПП, макар че те, миличките, дойдоха от улицата. Един американски проект, но слаб". 

Като министър той си позволил да направи забележка към американската посланичка Марси Б. Рийс (2012 - 2015):  "Казах ѝ, че започва лош процес и я помолих да го преустановят. Процесът - да разделят обществото ни на две - на умни и красиви и на неумни и некрасиви. Тя ме изгледа остро. Не ѝ хареса това, което казах, но те внедриха омразата в нашето общество. Днес сме като фабрика за мразене".