Вежди Рашидов: Слави взима 15 000 лева заплата

Актуални новини
21:12 - 04 Април 2019
8644
Вежди Рашидов: Слави взима 15 000 лева заплата

Вежди Рашидов остро нападна Слави Трифонов в парламента в четвъртък и поиска тв водещия и всички публични фигури, които имат медийно влияние в обществото, също да декларират имуществото си, подобно на политици и магистрати. Само така хората щели да си направят изводите обективно.

Това се случи по време на годишния отчет на СЕМ за 2018 г., който медийните надзорници представиха пред парламентартата комисия за култура и медии. Дискусията придоби неочакван развой, след като Рашидов реши да се потърси отговорност на „някои тв водещи и говорители, които от сутрин до вечер рушат репутации без доказателства и млатят политици”. Той визира конкретно Слави Трифонов и Сашо Диков, с когото влезе в няколко остри тв сблъсъка в последната година и дори заплаши, че ще даде под съд.

„Ако не сте съгласни да започнем заедно дебат за бъдещето на медиите, тогава съм готов с колегите си в парламента да потърся законови форми, чрез които всички публични хора, които имат влияние върху обществото, да декларират имуществото си. Така ще е честно”, започна словото си Вежди Рашидов.

„Имате ли възможност вие, господа и дами от СЕМ, да направите нещо, ако един човек създава грешен образ на друг в тв предаване, играе си с достойнството му, представя го като някакъв пияница, от което той забогатява, а другият остава омаскарен завинаги? Има ли СЕМ сили да спре тази жълто-кафява лавина? ”, попита Рашидов. Медийните надзорници отвърнаха, че нямат такива правомощия.

Вежди Рашидов настоява и тв водещите, формиращи обществено мнение с дейността си, да декларират заплати и имоти публично, за да има равнопоставеност

„За Слави Трифонов говоря. Доколкото знам, той е с поне 15 000 лева заплата, докато един депутат получава 4500 лв. Нека и 100 000 лева да взима, щом има кой да му ги дава, да е жив и здрав, но тъй като формира обществено мнение и прави на практика политика, нека знае публиката какви пари получава за това, което върши. Щом ще разказваме всичко, щом ще си показваме имотите и доходите, нормално е всички да сме почтени и прозрачни пред обществото. Защото, да ви кажа, повечето тв водещи, дето се интересуват толкова много от нашите имоти и доходи, взимат много повече от нас. Те също са публични фигури и е нормално хората да са информрани за имотното им състояние”, отсече Рашидов.

И емоционално завърши: „Извинявайте много, ама аз моето име на творец и личност съм го градил над 45 години! Всеки лев честно съм изкарал с двете си ръце, по 10 часа на ден бъхтам в ателието, правя пластики, картини, които продавам на колекционери по цял свят за по 5-6 хиляди евро парето. Идвам и в парламента, работя, активен гражданин съм. А да се опитват разни хора да се гаврят с мен и да ме питат по коридорите откъде имам пари за апартамент, като самите те са двойно по-богати... Не е честно това, разберете! То бива шоу, ама трябва малко и морални да сме”.  

На заседанието на медийната комисия в парламента депутатите поискаха от представителите на СЕМ да дадат предложения за промяна в закона, тъй като бил морално остарял. Те са готови да ги внесат за гласуване в парламента.

Според отчета на СЕМ, към 2018 г. у нас има регистрирани 145 телевизионни канала, които са собственост на общо 118 медийни групи. Спрямо сега действащия закон, не са констатирани сериозни нарушения на нито един от операторите.