Вицепрезидент на КНСБ пред Lupa.bg: Търговци спекулират с цените, ловят риба в мътна вода

Личности
16:59 - 14 Септември 2021
4079
Вицепрезидент на КНСБ пред Lupa.bg: Търговци спекулират с цените, ловят риба в мътна вода

Д-р Иван Кокалов е вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Пред Lupa.bg той говори за опасностите, до които води инфлацията и какви мерки трябва да се вземат, за да се подпомогне държавата.

-Г-н Кокалов, от КНСБ изразихте притеснения относно бъдещите месеци, цените и доходите у нас. Какво най-вече ви притеснява?

- Притеснява ни, че цените се двигат, а доходите стоят на едно място. Това значи, че покупателната способност намалява и хората ще купуват все по-малко. Основно поскъпват стоки и услуги и естествено, че то ще е за сметка на изхранването, което е опасно в условията на Ковид и през зимата. В края на крайщата трябва да се вземат мерки. Част от цените според нас са спекулативни. Търговците използват несигурната политическа обстановка, някой лови риба в мътна вода. Разбира се има естествена инфлация. Макар че тази година добивът от зърно е много добър, не би трябвало цените толкова да скачат. При положение, че това се допуска, трябва да има бърза реакция по отношение на доходите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров извади едно число- 500 000 българи са на минимална заплата, при тази инфлация е ясно, че изпитват затруднения. Цената на природния газ също се вдига, цената на ток, на вода. Издръжката на едно домакинство скача драстично. Ако доходите не бъдат вдигнати, много хора ще са поставени под сериозна заплаха за преживяване.

- Ножицата между доходи и разходи се разтваря прекалено...

- Ножицата се разтваря постоянно поради много причини. Да не говорим, че трябва да има една морална регулация, защото не може над 10-15 пъти да е разликата между минималното заплащане и максималното, макар че то няма таван за определени професии. Трябва да има регулация, за да не се стига до обедняване на обществото. Никой няма полза от това обществото да обеднява. Най-малкото това води до революционни ситуации. Да не говорим, че икономиката зависи от потреблението. Ако то падне, икономиката буксува.Но пак казвам, увеличението на сезонни зеленчуци и плодове ми се струва много странно. Сезонните плодове и зеленчуци в момента са с надути цени. Хората, които приготвят зимнина са неприятно изненадани от това, което виждат като отидат на пазара и на борсата.

- Достижима ли е минимална работна заплата от 760 лв., каквато предлагате от КНСБ?

- Опозиция от страна на работодателите винаги има в тази насока. Въпреки че сме свидетели колко хора се осигурават на минимална заплата, а им се дава остатъка под масата. Послеп тези хора реват, че пенсиите им са ниски. Така че, да всичко е постижимо. В края на крайщата това ще доведе до ръст в икономиката. Вече видяхме как парламентът осъвремени пенсиите, подпомогна бизнеса. Вдигането на заплатата не е само социално и икономическо решение, то е и политическо. Когато масово хората обедняват, се надига социално напрежение. В момента се взимат политически решения за неща, които не са толкова належащи като доходите, поскъпването и бедността. Обсъждат се правосъдни теми и какви ли още не, които не са маловажни, но на фона на икономическото състояние на страната, не са спешни. Парламентът трябва да бъде адекватен. Депутатите си мислят, че това, което тях ги интересува, го интересува и народа. Но нека все пак се вслушат в гласа на хората, какви са проблемите им.

- Разчитахме много и на Плана за развитие, какво се случва там?

- Скоро бях в Брюксел и ми стана много мъчно като разбрах, че само България и Нидерландия още не са внесли предложенията за Плана. Срамота е! Хората вече си похарчиха средствата, ние още нищо не сме направили. Това са средства, които ще ни помогнат и за увеличаване на доходите, и за обучение на кадри. А ние, тук сме се хванали за гушите и нищо не правим за подобрение на икономиката. Затова, когато хората отидат пред урните, за да гласуват, трябва да мислят, какво очакват, от кого го очакват, а не да действат инерционно.