Вицепрезидентът : Номинацията на Сарафов показа пълния провала на авторите на съдебната реформа

Многобройните задържани за купуване на гласове са знак, че България вече така прави избори, заключи Йотова

У нас
18:30 - 14 Октомври 2024
10804
Вицепрезидентът: Номинацията на Сарафов показа пълния провала на авторите на съдебната реформа

"Единствената номинация за нов главен прокурор показва, че проблемът е доста по-дълбок, отколкото номинацията на една конкретна кандидатура. Това е пълен провал на авторите на съдебната реформа, която беше отхвърлена с решението на Конституционния съд, защото се върнаха нещата такива, каквито бях в изходна точка. И второ, неспособност на Народното събрание и на участниците в него да изберат нов Висш съдебен съвет. Оттук нататък останалото е в съвестта на хората, които представляват тази система и независимата съдебна власт."

Това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова на въпроса какъв знак даде ВСС с номинацията само на Борислав Сарафов и дали, ако новият парламент започне процедурата по избор на ново ВСС, ще има успех. 

Йотова иронизира, че е въпрос за Нобел дали има влияние върху съдебната ни система от политически фигури.

"Всичко, което се подклажда като внушения и слухове и така се опитват да се урони още повече достойнството и авторитета на една от независимите власти, не е от полза на нито един от нас българските граждани", коментира тя. 

"Самият факт, че всеки ден сме свидетели на многобройни полицейски акции, многобройни задържани хора за купуване на гласове, означава едно - имаме епидемия", каза вицепрезидентът пък по повод непрекъснатите акции срещу търговци на гласове. И допълни, че това вече не е градски фолклор, не са слухове, това е начин, по който България прави избори.

"И ако аз тогава поставих въпроса за това само до дилърите ли ще се стигне, каквото направи и президентът, впрочем, получихме отговор от МВР, че трябва да се съберат достатъчно добри доказателства. Това лично мен не ме задоволява, предполагам, че и българските граждани, защото оттук нататък трябва да се стигне до поръчителите и до този, който реално му дава парите, за да се купуват български гласове", продължи Йотова, припомняйки съвещанието, което Румен Радев свика в президентството миналата седмица с всички органи и институции, отговорни за организацията на изборите. "Има редица примери, които са свързани включително и със законодателни промени, след това в изборното законодателство, а защо не и ако се докаже коя партия дава средства или подбужда към купуване на гласове, да бъде лишена от участие на следващите избори", предложи Илияна Йотова.