Виктор Стоянов пред Lupa.bg: У нас живеят едва 200 сърби. Защо БНТ ще излъчва новини на техния език?

В Белград има огромна нужда от новини на български, но такива няма, обърна внимание експертът

Актуални новини
17:08 - 21 Юни 2023
3626
Виктор Стоянов пред Lupa.bg: У нас живеят едва 200 сърби. Защо БНТ ще излъчва новини на техния език?

БНТ възнамерява да излъчва новини на сръбски, а у нас живеят едва 200 сърби. Обидно е това намерение, тъй като няма кой да слуша телевезията. Надявам се, че плановете на БНТ няма да се осъществят. Нека националната белградска телевизия да пусне новини на български, тъй като в Сърбия официално живеят 13 000, а неофициално - 200 000 нашенци. Когато спре натискът върху малцинствата, вкл. и върху българското, можем да искаме новини на сръбски у нас. Това коментира пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов. 

"Сърбия иска да възстанови влиянието на Югославия в културно-икономически аспект. Тя има претенции към България. Има над милион и половина сърби, които са от български произход, населявали територии с българи, международно признати от Цариградската посланическа конференция от 1876 г., където териториите на изток от река Българска Морава се определят като населени на 100 % с българи. Сърбия цели да създава напрежение на Балканите със своя така наречен сръбски свят", убеден е Стоянов.

"България позволи на Сърбия да отвори почетно консулство в Благоевград, сега БНТ планира да пусне телевизия на сръбски. В Сърбия има огромна нужда от новини на български, само в Белград живеят около 15 000 нашенци", каза още общественикът.  

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обясни защо телевизията ще излъчва новини  на сръбски, английски и румънски (видео в сайта ни).

"Радио България има новини в сайта си (само текст) на всички тези езици, плюс немски, руски, гръцки, испански и други, без украински", коментира Кошлуков.

"Идеята за новини на тези езици е ясна, според мен. От една страна нашите български общности в чужбина да могат да слушат новините и на местния език, а от друга - чуждоезичните групи от хора в страната, както и съседите ни, да се запознаят по-добре с нашия живот.
Надявам се, че това помага за интеграцията им, за разбирането и опознаването между съседите, за разпространението и утвърждаването на информация за родината ни, а в крайна сметка и за престижа ни като народ. Това са нашите новини, на други езици. По-добре да чуят от нас, отколкото от съмнителни източници. И ние да чуем нашите сънародници, останали извън територията на страната", казва той.