Вирусолог: Имунитетът, изграден срещу рубеола, помага срещу COVID-19

При тази пандемия разбрахме, че никой не е застрахован и никой не е в безопасност, независимо колко богата е държавата

Здраве
20:15 - 25 Септември 2020
3941
Вирусолог: Имунитетът, изграден срещу рубеола, помага срещу COVID-19

"Информацията за връзката между това, че може би имаме по-добър имунитет и сме по-предпазени от COVID, ако сме ваксинирани срещу морбили, идва от това, че ваксината срещу морбили е част от една тривалентна ваксина - морбили, рубеола и паротит.

Има елемент с рубеолата, за който се смята, че може би имунитетът, който е изграден срещу рубеола, като част от ваксината, предпазва до някаква степен и срещу COVID-19. Връзката е с рубеолата".

Това заяви пред БНТ д-р Велислава Петрова, вирусолог и здравен консултант към ООН.

"Обикновено разработката на една ваксина отнема около 10 години, а в случая изключително бързо се развиват учените и бързо се опитват да направят ваксината, която изисква време за тестване, защото тя трябва да е не само ефикасна, но и безопасна", допълни тя.

"Коронавирусът по-скоро изненада учените с мащаба за държавите, които успя да обхване", посочи още д-р Петрова.

В момента д-р Петрова работи по програмата на ООН за борба със СПИН в Африка. Всяка година около 1 млн. души умират от СПИН, терапията срещу болестта успява да предпази около 1 милион.

"СПИН по никакъв начин не си е отишъл, просто в случая фокусът е COVID, защото няма терапия срещу него или няма ваксина", поясни вирусологът. Тя препоръча хората да търсят достоверни източници на информация, а не да вярват на всякакъв вид твърдения.

"При тази пандемия разбрахме, че никой не е застрахован и никой не е в безопасност, независимо колко богата е държавата", подчерта д-р Петрова.

"Ако има един урок, който трябва да научим от тази епидемия е, че трябва да сме много по-единни, солидарни и да работим повече за превенция в бъдеще", обясни тя.