Висш военен предупреди: Русия може да нападне Германия

Украйна
21:21 - 11 Декември 2023
7407
Висш военен предупреди: Русия може да нападне Германия

Генералният инспектор на германските въоръжени сили и началник на германската армия Карстен Бройер предупреди за възможна отбранителна война в Германия в свое интервю за вестника "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Обществото в Германия трябва да свикне с тази идея", каза още той.

"Притеснява ме фактът, че Русия в момента се въоръжава. Тревожен е и начинът, по който Путин се позиционира. Това трябва да тревожи всички нас, но преди всичко трябва да превърнем тези опасения в действия. Трябва да разберем как можем да се справим с тази постоянна заплаха", заяви Бройер, цитиран от "Франкфуртер Рундшау".

През следващите няколко години няма да можем да се върнем там, където бяхме преди 2022 г. (бел. ред. Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г.)", допълни още той.

"Гражданското общество и Бундесверът трябва да се подготвят за технологичен скок и още по-интензивна хибридна война. Първата стъпка е да осъзнаем заплахата. Не само ние, войниците, но и цялото общество трябва да осъзнае необходимостта от още по-последователно обезпечаване", обясни Бройер. 

"Да бъдем готови за война означава да мислим как да създадем капацитет за отбрана и възпиране във всички области. Ако има извънредна ситуация, бедствие или пандемия, Бундесверът трябва да се активизира. И това е нормално. Но сега преживяваме обратното и се нуждаем от подкрепа от страна на обществото", заяви генералният инспектор на германските въоръжени сили.