Витамин В6 помага в борбата със стареенето

Едно от ключовите му свойства е, че той катализира производството на женския хормон естроген

Стил
14:05 - 20 Август 2020
3536
Витамин В6 помага в борбата със стареенето

Ако по-рано жените можеха само да мечтаят да забавят стареенето, сега е напълно възможно, ако положите малко усилия. Всичко и още повече вече е известно за анти-стареещите свойства на колаген, но има и други средства, които помагат за запазване на младостта.

Как работи витамин В6

Едно такова лекарство е витамин В6 или пиридоксин. Едно от ключовите свойства на витамина е, че той катализира производството на женския хормон естроген (един от най-важните хормони за красота и младост). Около 30-годишна възраст естественото му производство в тялото се забавя забележимо, поради което кожата губи тонуса, еластичността и естественото си сияние и се появяват първите бръчки.

Намалените нива на естроген провокират хронично повишаване на кръвното налягане, повишаване на теглото, забавяне на метаболизма, нарушена когнитивна функция (разсейване, лоша памет, бавни психични реакции), чупливост на костите и лоша стойка.

Разбира се, има хормонална терапия, но това е доста противоречив и труден процес, който трябва да протича под строгото наблюдение на лекар, въпреки че много ендокринолози категорично се противопоставят на намесата в хормоналния баланс на организма, ако няма сериозни индикации за това.

Къде да го намерите

За да се избегне недостигът на витамин В6 в организма, е необходимо да се изгради правилна балансирана диета. Повечето пиридоксин се съдържа в пилешкото, говеждото и яйцата, но ако сте на диета на растителна основа, броколи, карфиол, сладки картофи и банани са отлични източници на витамина.

Освен това има хранителни добавки, в които витамин В6 обикновено се комбинира с други витамини от неговата група и под формата, която е възможно най-лесна за асимилация. Ако решите да предприемете по-простия път и да вземете витаминна добавка, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.