Виж ти! Геят Александър Велики възмути Гърция

Паралелно с легализирането на еднополовите бракове поредица на "Нетфликс" за живота на великия владетел допълнително разбуни духовете

Новини
14:25 - 16 Февруари 2024
2940
Виж ти! Геят Александър Велики възмути Гърция

Вълната от емоции в Гърция още не е утихнала след приемането на закон, предоставящ равни права на еднополовите двойки за сключване на брак, и ето че поредица на "Нетфликс" за живота на Александър Велики допълнително разбуни духовете.

В поредицата античният македонски владетел е представен като хомосексуален, което доведе до изслушване на министъра на културата на Гърция Лина Мендони в парламента. 

Лидерът на ултраконсервативната партия НИКИ Димитрис Нациос зададе въпрос към Мендони какви мерки ще предприеме по отношение платформата заради поредицата, която според него е

"мерзка, недопустима, неисторическа (и) пълна с неточности" и "изкривява историческата истина за Александър Велики

с цел да привлече вниманието на обществото, като го представя все едно се е намирал в сексуални отношения с най-близкия си приятел Хефестион".

(Плутарх, гръцки историк от І век, посочва, че Александър Велики е страдал много заради смъртта на приятеля си, починал неочаквано от болест – най-вероятно от коремен тиф, през 324 пр. Хр. в Ектабан, Иран. Плутарх разказва, че Александър Велики веднага е провъзгласил Хефестион за герой и е наредил из цялата му империя да бъдат издигнати светилища и олтари в негова памет - б.р.)

"В поредицата се представя един фалшифициран исторически наратив, за да прокара подсъзнателно впечатлението, че

хомосексуалността е била приета в древността -

нещо, което няма никакво основание", казва Нациос, цитиран от АНА-МПА и БТА.

(Дали хомосексуалността е била приета в древността, изглежда не подлежи на съмнение - думата „педерастия“ е с гръцки произход (от гр. παῖς или παιδóς – момче; и ἐραστής – горещо любящ, любовник), добре позната по целия свят, означава хомосексуална интимна връзка, при която единият партньор е по-възрастен мъж, а другият – по-млад. В много древни общества подобни връзки са били единствената допустима проява на хомосексуалност - б.р.).

От своя страна министърката на културата определи филма като "митотворчество с изключително ниско качество и низко съдържание, пълно с исторически неточности". Тя каза, че поредицата, представена като документална, "търси лесен ефект, за да спечели зрители,

като използва злонамерени коментари като уж факти".

"Сигурно знаете, че понятието за любовта в античността е широко и многоизмерно. Не можем да интерпретираме нито практики, нито лица, които са действали преди 2300 години, с нашите мерки, нашите норми и опит", продължи Мендони.

Същевременно тя отхвърли идеята гръцката държава да предприеме официални стъпки по отношение на "Нетфликс",

като заяви, че цензурата е "характеристика на авторитарните режими, а в Гърция свободата на изкуството е защитена от конституцията".

"Александър Велики вече 2300 г. никога не се е нуждаел от който и да било самозван защитник на историческата му памет или, още по-малко, на личността и нравствения му облик", заяви Лина Мендони.

Партия НИКИ, която има 10 депутати в 300-членния гръцки парламент, наред с крайнодесните "Спартанци" и Гръцката комунистическа партия, е сред политическите сили, които се противопоставиха на внесения от правителството законопроект за признаване правото на еднополовите двойки да сключват граждански брак и да осиновяват деца. Въпреки това вчера той бе приет със 176 гласа "за". 

Днес 28 чуждестранни посолства, акредитирани в Гърция, направиха съвместно изявление, в което приветстваха приемането на закона, предаде в. "Катимерини", цитиран от БТА.