Вижте колко плащаме за ваксината срещу Covid

Здраве
10:39 - 21 Октомври 2020
4131
Вижте колко плащаме за ваксината срещу Covid

По 1,78 евро ще струва на всяка страна от Европейския съюз една доза от ваксините срещу коронавирус, договорени от Европейската комисия с фирмата AstraZeneca. Това съобщи испанската агенция ЕФЕ.

Общата цена на дозата е 2,90 евро, като 1,12 евро от нея се покрива от Европейската комисия, останалите 1,78 евро – от всяка от страните членки. Една ваксинация се извършва с 2 дози.

AstraZeneca plc/AB е британско-шведска мултинационална фармацевтична и биофармацевтична компания със седалище в Кеймбридж, Обединеното кралство и Сьодертеле, Швеция.

Испанският министерски съвет вече упълномощи предварителната покупка на ваксините – общо 31 555 469 дози, като в страната се надяват 3,1 милиона от тях да пристигнат още през декември, ако препаратът на фирмата издържи всички проверки за сигурност. В момента вървят тестовете от трета последна фаза. Всяка ваксина на AstraZeneca е с двойна доза, крайният срок за тяхната доставка е юни 2021 г., като в Испания тези 31,5 млн. бройки ще стигнат за имунизирането на 15 милиона души.

Еврокомисията има сключени още 2 договора за доставки на ваксини за страните от ЕС с фирмите Sanofi – за 300 млн. дози и с Johnson&Johnson – за 200 млн. дози. Към момента се водят преговори за сключване на подобни контракти с други производители на ваксини против коронавируса – CureVac, Moderna и Pfizer. Приоритетно ваксиниране в страните от ЕС ще получат медицинските служители, жителите над 60-годишна възраст, рисковите пациенти и работещи, чиято професия не позволява социално дистанциране.

Държавите трябва да се подготвят за получаването на ваксини с различни характеристики, съхранение и транспортни нужди.