Вижте Макрон като дете (СНИМКИ)

Френският президент навършва днес 42 години

През ключалката
16:11 - 21 Декември 2019
6903
Вижте Макрон като дете (СНИМКИ)

Най-младият френски президент - Еманюел Макрон навършва днес 42 години. По този случай в един от профилите в инстаграм на президентската двойка Еманюел и Брижит Макрон бяха публикувани два колажа от снимки на държавния глава, показващи неговия житейски път - от малко чаровно момченце с руси къдрици до опитен политик и властен стопанин на Елисейския дворец, претендиращ да е лидер на цяла Европа, видя Lupa.bg.

На 14 май 2017 г. Макрон става най-младият президент на Петата френска република, като стига до поста след изключително кратка кариера във финансовия сектор и политиката. Тогава Еманюел е на 39 години. На първия тур на президентските избори на 23 април 2017 г. той получава 24 % от гласовете и се класира пръв, следван от лидера на Националния фронт Марин льо Пен. На балотажа на 7 май Макрон печели с внушителните 66 % от гласовете.

Макрон получава средното си образование в йезуитския колеж в родния си град Амиен, но завършва последната година с матура в парижката елитна гимназия „Анри IV“. След това следва философия в Университета в Нантер (Висше училище по политически науки в Париж), където пише дипломна работа за Макиавели и дисертация за Хегел. По това време, в годините 1999 до 2001, работи и като асистент на френския философ Пол Рикьор.

След като завършва университета се записва за допълнително обучение във Висшето училище по администрация, където е сред отличниците в класа си.

След като завършва Висшето училище по администрация с много висок успех, през 2005 г. започва работа в публичната администрация като финансов директор в Инспекцията по финансите към Министерството на икономиката и финансите. В работата си често представлява инспекцията пред президентската администрация. Така се запознава с Жак Атали, професор по икономика, публицист и дългогодишен съветник на президента Франсоа Митеран. Жак Атали по-късно го препоръчва за съветник на президента Франсоа Оланд. 

След работата си в Министерството на икономиката и финансите работи за парижкия „Институт Монтен“ - мозъчен тръст с либерална икономическа насока. През 2008 г. започва работа като инвестиционен банкер в банка Ротшилд. 

Между 2006 и 2009 г. е член на Социалистическата партия. Назначен като заместник главен секретар в кабинета на президента от Франсоа Оланд през 2012 г., две години по-късно става министър на икономиката, индустрията и цифровизацията във второто правителство на Манюел Валс.

През април 2016 г. създава свое политическо движение, наречено „Напред!“ и четири месеца по-късно напуска министерския си пост. На президентските избори проведени една година по-късно, Макрон печели и двата тура, като е окончателно избран с 66,06% от подадените гласове срещу 33,94% за Марин Льо Пен.

От 2007 г. Макрон е женен за бившата си учителка по френски Брижит Троньо, която е почти 25 години по-възрастна от него и в която той се влюбва по времето, когато е бил ученик. Брижит има три деца от предишен брак.

На снимката горе: Макрон като ученик чете извадки
от Евангелието по време на религиозна служба