Вижте мястото на атентата срещу Гешев (СНИМКИ)

Според следствието пламъците са били с височина 4-5 метра

Общество
17:59 - 01 Май 2023
6266
Вижте мястото на атентата срещу Гешев (СНИМКИ)

Тече разследване на мястото, където избухна взривно устройство пред кола от кортежа на главния прокурор Иван Гешев. На първите снимкисе вижда бутилка, забита с гърлото в земята. С нея се предполага, че са обозначили точката, където трябва да е колата, за да взривят бомбата. 

Виждат се и следите по околните дървета от взрива. 

Днес около 11,40 ч. взрив избухна пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев между самоковските села Железница и Ковачевци. Според следствието пламъците от него са били с височина 4-5 метра. Образувал се е кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър 3 метра на пътя.

Бронирано ауди вероятно е спасило Гешев при избухването на насочената осколочна бомба. Тя е била взривена дистанционно под автомобила.

"Взривът е имал ясна насоченост - към пътя и преминаващите автомобили, на голям завой, където се очаква скоростта да е по-малка. Било е с цел да убие. Образувал се е кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър 3 метра на пътя", каза пред журналисти Сарафов. Според него Гешев е бил мишена за убиване. В колата той е пътувал със семейството си.