Визите за САЩ скоро няма да отпаднат

Процентът на отказите е 13%, а трябва да спадне до 3 на сто, напомня посланик Ерик Рубин

Новини
16:00 - 04 Април 2019
1445
Визите за САЩ скоро няма да отпаднат

Надеждите, че визите за САЩ за българите скоро могат да отпаднат и да се пътува свободно до страната на неограничените възможности, за пореден път бяха попарени лично от американсикя посланик.

"За да се присъедини България към Програмата за отпадане на визите, има две възможности и първата е да се намали процентът на отказите", заяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин на пресконференция в Добрич на директно зададен от репортер въпрос дали се предвижда отпадането на визите за български граждани. По думите му максималният дял на откази трябва да не надхвърля 3%, а в момента България е с над 13% откази. И все пак се движим напред - преди години процентът е бил над 20%.

"Бих искал да подчертая, че има определен тип визи, при които одобряването е 100 процента - студентските или визи, свързани с програми за обмен, както и работните", добави дипломатът. Посланик Рубин поясни, че посолството се опитва да разшири кръга на хората като издава десетгодишни визи, а подновяването за пътуващите, които вече са имали издадени визи, да става автоматично, без да се явяват повторно на интервю.

"Другата възможност България да се присъедини към Програмата за отпадане на визите е нашият Конгрес да промени закона, но мисля, че това няма да се случи. Така или иначе, ние продължаваме да работим по въпроса с визите, защото разбираме, че това е един от основните приоритети за България", каза Ерик Рубин.