Вкараха в ареста жената на Васил Божков

Актуални новини
15:42 - 27 Февруари 2020 (обновена)
14907
Вкараха в ареста жената на Васил Божков

Апелативния специализиран съд разпореди преди минути Елена Динева, съпруга на хазартния бос Васил Божков, да бъде въдворена в ареста. Съдийския състав, председателстван от Сотир Ушев реши, че има опасност Динева да извърши друго престъпления. На предната инстанция на Елена Динева бе наложена мярка парична гаранция от 1,5 милиона лева. 

След обрата в съдебната зала белезниците бяха поставени върху ръцете на Елена Динева. Съпругата на Васил Божков му повлияла при покупката на бившата Телефонна палата. Тя е имала изключително влияние върху мъжа си, това е посочил по време на разпита си свидетел по делото срещу собственика на "Нове холдинг" и още 7 обвиняеми. Показанията на свидетели бяха цитирани от прокурор Тихомир Стоев.

Елена Динева се интересува силно от изобразително изкуство, тя има фондация, която се занимава със съвременна живопис. Идеята - нейната и на Васил Божков, била Телефонната палата да се превърне в музей на съвременното изкуство.

"Елена Динева не е обикновена домакиня, тя е партньор на Васил Божков не само в живота, но и в бизнеса", посочи прокурор Тихомир Стоев. Той поиска тя да бъде върната в ареста. Адвокатите й Трендафил Трендафилов и Людмил Рангелов пък настояха на клиентката им да не бъде определяна никаква мярка или алтернативно огромната гаранция да бъде намалена. 

"От 28 януари тя е в условията на квази-домашен арест. В жилището й постоянно се извършват претърсвания и изземвания", посочи адвокат Трендафилов. Той добави, че по делото има информация за банкови сметки, но не и за тяхната наличност. 

"Кой здрав разум би казал: "тя знае за такива тежки прeстъпления, като убийства и изнасилвания" и ако има такова влияние върху мъжа си няма да му повлияе", обясни адвокат Людмил Рангелов. Той също посочи, че по делото не е изяснено дали тя има такива парични наличности, които да й позволят да и внесе гаранцията от 1,5 млн. - тази гаранция беше определена от съда.

Самата Елена Динева също говори в своя защита пред съда, като тя предупреди, че ще бъде изключително емоционална. "Моите интереси са изцяло в културата, имам приятели писатели, спортисти, не съм се занимавала никога с "Националната лотария". Тя посочи, че е завършила икономика, след това ВИАС, занимавала се е с реклама и маркетинг в началото на кариерата си, но никога не и с лотарийните игри.

"Днес разбрах, че съм обществено опасна, защото съм се ползвала с авторитет и доверие, но това може само да ме ласкае". Преди делото съпругата на Божков помоли да прочете някои от разпитите на свидетелите. Пред съдиите тя каза, че единият от тях е градинар, другата е хигиенистка в кухнята, имало и три рецепционистки от офиса на ул. "Московска", които даже не познавала.

Разпитаният за пореден път тази сутрин Цветомир Найденов, който е основен свидетел по делото, Динева не била виждала от повече от 3 години. По повод на неговия разпит тя каза, че много мръсно и гнусно я е квалифицирал като човек. Със съпруга й били женени от много дълго време и влиянието можело да е и уважение. В семейството те нямали практиката да коментират бизнес ангажиментите на Васил Божков през деня. Динева се възмути от това, че в показанията си Цветомир Найденов едва ли не твърдял, че тя била организирала убийство. Това даже и няма да го коментирам, посочи Динева.

"Гнус ме е и да кажа твърдението, че едва ли не съм знаела за някакви изнасилвания". По повод на разпитите тя каза, че това, което видяла, излизало извън всякакви граници. Това били доноси.